Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Även om de som jobbar testar positivt men inte känner sig sjuka så ber vi dem komma in och jobba”, säger Steven Laurey, läkare vid Leiges universitetssjukhus i Belgien. Foto: EBUVisa alla (2)
Visa alla (2)

Coronasmittad personal får jobba i vården – om de är symptomfria

Uppdaterad
Publicerad

Coronasituationen i Belgien blir allt mer desperat. Inom några veckor väntas sjukvården vara helt överbelastad.

Ett sjukhus i staden Liege uppmanar nu sin sjukvårdspersonal med konstaterad coronasmitta att fortsätta jobba om de inte har symptom, skriver The Washington Post.

Belgien var i våras det land i världen med högst andel covid-relaterade dödsfall per en miljon invånare. Nu ökar smittan igen.

Belgiens premiärminister Alexander de Croo har sagt att läget redan är mycket värre än i våras. All planerad vård har ställts in tills vidare, skriver TT.

Vinterns stora utmaning för landet är inte tillgången till material, så som ansiktsmasker och handskar, utan till vårdspersonal.

Sjukvården pressad

I dagsläget är en fjärdedel av landets intensivvårdsplatser upptagna av patienter med covid-19, skriver The Washington Post. Men flera sjukhus i landet varnar för att de inte kommer kunna hålla iva-platserna öppna på grund av att personalen är sjuk.

Personalbortfallet kan leda till att en fjärdedel av landets iva-platser måste stänga, enligt nya belgiska beräkningar. Därmed kan Belgien nå taket i sin sjukvårdskapacitet inom bara några veckor.

Smittad personal får jobba

Staden Liege med knappt 200 000 invånare är hårt drabbad just nu.

– Situationen är katastrofal. Liege är antagligen den mest drabbade regionen i hela världen. Många av våra läkare och sjuksköterskor är smittade. Men, från den här veckan, ber vi även de som testats positivt att komma tillbaka till jobbet om de är symptomfria, säger Philippe Devos, intensivvårdsläkare på Montlegiasjukhuset i Liege, till The Washington Post.

Dödsfall per en miljon invånare

Visa

Den 26 augusti var dödsfallen med covid-19 i Belgien 851,9 per en miljon invånare.

En stat i världen hade egentligen ett högre andel döda per en miljon invånare än Belgien – nämnligen staten San Marino med cirka 34 000 invånare (lika många som bor i Katrineholms kommun). Belgiens befolkning uppgår till cirka 11,5 miljoner människor.

Belgien hade den högsta andelen döda per en miljon invånare, förutom San Marino, från mitten av april till slutet av augusti. 27 augusti gick Peru om Belgien.

Källa: Our Wold in Data/University of Oxford

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer