Bill Cosby med en av sina advokater efter ett domstolsförhör 2018. Foto: Matt Slocum /AP

Cosby måste betala skadestånd för sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Den kände komikern Bill Cosby döms att betala 500 000 dollar i skadestånd för sexuella övergrepp mot en då 16-årig flicka i mitten av 1970-talet. Det meddelade en jury i Los Angeles i Kalifornien på tisdagen.

Domslutet är ett stort nederlag för den 84-årige Cosby, skriver nyhetsbyrån AP. För knappt ett år sedan släpptes han ur fängelse efter att ha avtjänat två år av ett straff för sexuellt utnyttjande, detta sedan en domstol fastslagit att fängelsedomen var ogiltig. Ett stort antal anklagelser från andra kvinnor har tidigare slutat med ekonomiska uppgörelser.

Tisdagens jurybesked gäller ett civilmål, där Cosby stämts av 20 år yngre Judy Huth.

Cosby har hela tiden nekat till anklagelserna, men medgett att han träffade Huth under en filminspelning i april 1975 och att han tog med henne och en skolkamrat till Playboy Mansion några dagar senare.

Enligt Huth försökte Cosby där sticka ned handen innanför hennes byxor. Han ska också ha blottat sig själv och tvingat henne att utföra en sexuell handling.

Huth stämde Cosby redan 2014. Hon har sagt att hon påmindes om den traumatiska upplevelsen när en rad andra kvinnor trädde fram och anklagade Cosby för sexuella övergrepp, och även av att hennes son fyllde 15 år.

Cosby själv närvarade inte under rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.