ANALYS: Cuomo-gate – ett år ändrade allt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Med sina långa konstpauser och det fårade ansiktet blev Andrew Cuomo tidigt en av pandemins huvudprofiler i USA. Guvernörens hällregnslånga presskonferenser väckte nationens intresse under förra våren. Men nu har dammluckorna öppnats kring New Yorks guvernör som också drar med sig CNN i den djupa krisen.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Andrew Cuomo klättrade snabbt på förtroendestegen. Tittare började att planera dagen för att kunna se hans oändliga powerpoints och 63-åringen nämndes också som en framtida demokratisk presidentkandidat. Det var våren 2020 och mörkret hade lagt sig över New York – då pandemins epicentrum. Långtradare användes som likbilar, de flesta som hamnade i respirator avled och sjukhusen var överfyllda.

Mitt i en av pandemins mest deprimerande perioder upplevdes Cuomo som faderlig. Där och då gick hans lite sävliga stil hem och ofta upprepade han retoriskt samma meningar två gånger, för att liksom understryka allvaret, när han berättade om nya förtvivlande nedstängningar.

I dag är läget lite annorlunda. Den självsäkre guvernören anklagas för att ha försökt mörka dödstalen på delstatens äldreboenden. Allt ska ha orkestrerats för att Cuomo själv och demokraterna inte skulle drabbas av politisk kritik, inte minst från dåvarande president Trump som Cuomo ständigt tycktes vara i luven på.

Uppgifterna är förödande för Andrew Cuomo. Han som noggrant byggt sin långa karriär, för att överträffa sin fars cv. Pappa Mario styrde New York under tre mandatperioder och beskrivs som en ikonisk guvernör. Det här handlar alltså om en av New Yorks verkliga maktfamiljer.

Anklagelser om övergrepp

Som politiker har Andrew Cuomo bland annat profilerat sig som en stark förespråkare av jämlikhet. New York skulle inte längre vara männens värld. Döttrar, mödrar och kvinnor lovades en ljus framtid i Cuomos New York. För bara några år sedan drev han igenom en lagstiftning som ska garantera lika lön och kvinnors rätt till skydd mot trakasserier på sin arbetsplats.

Men riktigt vad 63-åringen egentligen menade med de där svepande meningarna är lite svårt att veta, för i dag är det fakta att tre kvinnor anklagar honom för sexuella trakasserier. Guvernören ska bland annat ha frågat en nära anställd, som Cuomo visste tidigare hade utsatts för sexuella övergrepp, om hon kunde tänka sig att ha sex med en äldre man. Kvinnan är 25 år.

TV-tystnad från brodern Chris

Varje dag slåss nu Andrew Cuomo för att rädda sin politiska karriär. Den här kampen är en huvudnyhet i nästan alla landets nyhetsshower – utom en. Cuomo Prime Time. Lillebror, Chris, som är stor stjärna på CNN, förklarade kavat att han inte alls kunde rapportera om sin broders kris, det skulle inte vara trovärdigt. Gott så.

Problemet är bara att under förra våren när storebror upplevde sin peak, med de storslagna presskonferenserna, så uppträdde Cuomo hos Cuomo vid ett flertal tillfällen. De kivades om vem som deras mor älskade mest och passade på att ömsint hylla varandra.

Nu hörs alltså inga rapporter om storebror och det finns skribenter som menar att CNN borde plocka Chris Cuomo ur tablån, till dess utredningarna kring anklagelserna mot hans storebror är utredda. Nu råder det en märklig tystnad från kanalen och i programmet. Andrew Cuomo är i slutet av sin tredje mandatperiod och uppe för omval nästa år. Få tror att han kan vinna det valet, om han nu ens överlever de kommande veckorna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.