”Inte bara premiärministern men även andra trodde att den verkliga faran inte var för folkhälsan, utan att överreagera och slå ut ekonomin” säger Dominic Cummings, fd rådgivare till Boris Johnson.

Cummings: Regeringen utgick från att pandemin hotade ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnsons tidigare rådgivare Dominic Cummings gick hårt åt den brittiska regeringen när han på onsdagen frågades ut i närmare sju timmar om landets coronastrategi av parlamentet. Men Cummings pressades också kring varför han själv inte gjorde mer.

Den brittiske premiärministern Boris Johnsons tidigare rådgivare Dominic Cummings bad många gånger om ursäkt när han på onsdagen frågades ut om Storbritanniens coronastrategi i parlamentet.

Cummings som varit starkt kritisk till hanteringen av pandemin sedan han i höstas fick sparken från sin post som premiärministerns rådgivare, sa att han sedan mars 2020 var oenig med Johnson om pandemihanteringen, och borde ha gjort mer för att få regeringen att förstå allvaret. Idén om flockimmunitet övergavs för sent och gjorde att tiotusentals människor dog i onödan, sade Cummings.

– Om det hade varit upp till mig skulle det ha införts ordentliga gränskontroller, munskydd skulle ha varit obligatoriska och hälsominister Matt Hancock skulle ha fått gå, sade Cummings.

Enligt Cummings var regeringens utgångspunkt i februari och tidiga mars 2020 att pandemin framförallt hotade ekonomin, inte folkhälsan, och att man inte skulle införa gränskontroller eftersom dessa hotade turismen.

Frågades ut om påstått citat

Boris Johnson har den senaste tiden fått hård kritik med andning av ett påstått citat från ett möte i oktober i fjol:

– Inga fler jävla lockdowns, ska han ha sagt och även sagt att han hellre låter ”döda kroppar staplas i tusental” än att införa en ny lockdown

Cummings fick på onsdagen frågan om Johnson sade så och svarade att han hörde honom säga det.

Svingade mot Johnson

Cummings gick under den långa utfrågningen flera gånger till hård attack mot Boris Johnson och andra ministrar. Enligt Cummings ska Johnson initialt, tidigt 2020, varit så skeptisk till hotet från viruset att han övervägde att ta en injektion med coronaviruset i direktsänd tv.

– Oroa er inte, jag kommer att få Chris Whitty (regeringens medicinska rådgivare) att injicera mig live på tv med coronavirus, uppgav Cummings att Johnson ska ha sagt på ett möte.

Pressades kring varför han inte gjort mer

Parlamentet pressade den tidigare rådgivaren kring varför han som hade så mycket makt inom regeringen och direktlinje till Boris Johnson inte gjorde mer, om han förstod tidigt hur stor krisen skulle bli.

Cummings bad om ursäkt för sitt misslyckande med att jobba för en annan strategi. Bland annat missade han att dubbelkolla sjukvårdministerns planer, berättade han ångerfullt.

Cummings vill nu se en utredning kring regeringens agerande, men det menar Boris Johnsson är för tidigt med tanke på att pandemin fortfarande pågår.

– Vi har vid varje steg följt de bästa vetenskapliga råd som funnits att tillgå. Nu ger vi oss i kast med de utmaningar vi står inför och utvidgar vaccinationskampanjen, sade Johnson i parlamentet på onsdagen.

DOMINIC CUMMINGS

49-årige Dominic Cummings var länge en av den brittiske premiärministern Boris Johnsons närmaste män. Han står bland annat bakom brexitstrategin och Boris Johnsons valkampanj.

Förra året hamnade Cummings i blåsväder då han bröt mot Storbritanniens coronarestriktioner när han – trots att han uppvisade symptom – reste från London till Durham i norra England tillsammans med sin son. Enligt Cummings var syftet att pojken skulle få bra omsorg då Cummings fru insjuknat och det var sannolikt att han själv skulle bli sjuk.

I november 2020 fick Cummings sparken efter att ha förlorat en maktstrid på Downing Street. Cummings stod på ena sidan i striden medan den andra inkluderade Boris Johnsons fästmö, Carrie Symonds. Sedan dess har Johnson anklagat Cummings för att ha läckt information till pressen, bland annat om Johnsons lägenhetsaffärer.

Den brittiska allmänhetens förtroende för Cummings är lågt, säger SVT:s korrespondent Anna-Maja Persson. Cummings blev förra året hårt kritiserad för att själv ha brutit mot restriktionerna genom att resa inrikes när britter avråddes från detta och dessutom samtidigt som han uppvisade symptom på covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.