Cypern slopar restriktioner

Publicerad

Cyperns centralbank tog på fredagen bort alla restriktioner på inrikes kontokort.

Under fredagen återgick bankerna till normala öppettider efter att torsdagens sextimmarsdag blivit relativt lugn. Det befarade kaoset, då bankerna varit stängda nära två veckor, uteblev – mycket på grund av de hårda restriktioner som införts.

Reglerna, som infördes i onsdags, innebar bland annat ett förbud mot betalningar och transaktioner över 5.000 euro om dessa saknade tillstånd från myndigheterna. Dessa två restriktioner ströks på fredagen.

”Mognad”

President Nikos Anastasiades tackade cyprioterna för deras ”mognad”, sedan de lydigt köade för att komma åt sina pengar. Han sade att landet inte har några intentioner på att överge euron.

Samtidigt kritiserade Anastasiades sina europartners för att ha ”framfört krav som saknar motstycke och som tvingade Cypern att bli ett experiment”. Beslutet om en engångsskatt på kontotillgångar är första gången i Europas historia som sparare tvingas att bära delar av kostnaderna för ett räddningspaket, enligt Reuters.

-Vi har avvärjt risken för konkurs. Situationen, trots tragedin i det hela, är under kontroll, sade Nikos Anastasiades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bankskatten på Cypern

Mer i ämnet