Christodoulos Pipis, Cyperns chefsveterinär, slår ifrån sig kritiken om landets antibiotikaanvändning vid djurhållning. Foto: Privat/TT

Cypriotiske chefsveterinären: ”Halloumilarmet en fars”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges import av halloumi från Cypern har ökat explosionsartat de senaste åren. Samtidigt är landet den största brukaren av antibiotika vid djurhållning, bland alla europeiska länder. Men Cyperns chefsveterinär ger inte mycket för rapporteringen och menar att larmen om antibiotikaanvändningen är ”en fars.”

Christodoulos Pipis, Cyperns chefsveterinär, menar att problemet med antibiotikaanvändning vid djurhållning är ett europeiskt problem. Han hävdar även att det hela är ett knep från konkurrenter för att marknadsföra sina egna ostar som liknar halloumi.

Övervakar produktionen

Antibiotikaresistens räknas i dag till ett av de största hoten mot den globala folkhälsan, och WWF har varit kritiska mot hur mycket antibiotika som används inom livsmedelsproduktionen i bland annat Cypern.

Samtidigt finns dock inga siffror på vilka djurslag som faktiskt får mest antibiotika. Förutom kor, får och getter finns även grisfarmar på Cypern. Halloumin i sig innehåller inte antibiotika och är ofarlig att äta.

Svenska importörer av halloumi från Cypern har tagit upp att de är medvetna om problemet med antibiotikaanvändning i landets produktion.

”Kritiken väldigt generell och simpel”

Christodoulos Pipis håller inte med om WWF:s kritik. Han menar att det är WWF som måste ta ansvar i frågan.

– Deras kommentar är väldigt generell och simpel, och har absolut ingen vetenskaplig grund. Antibiotikaresistens är ett globalt problem och lösningen är global, säger Christodoulos Pipis.

– WWF är inte objektiva eller vetenskapliga, och de måste presentera konkreta bevis för att halloumi kan vara sämre än kött.

”Respekterar svenska kollegor”

Pipis har även varit i kontakt med svenska veterinärer, som han menar stöttar honom i frågan.

– Jag respekterar mina svenska veterinärkollegor, som har varit väldigt professionella och visat mig att de hanterar denna diskussion baserat på fakta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.