Foto: Privat/Tove Andersson

”Många känner sig fortfarande äckliga vid mens”

Publicerad

Medvetenheten om mens och kvinnors kroppar måste öka, för även i Sverige är kunskapen dålig, menar Louise Berg som jobbar med projektet ”Mera mens”.

Det är inte bara i Sydafrika som flickor stannar hemma på grund av att de inte har tillgång till mensskydd, det är även vanligt i länder som i Afghanistan, Nepal och Indien.

Det kan vara ett svårt ämne att prata om eftersom mens ibland anses vara smutsigt och äckligt, menar Louise Berg som är mediaproducent på projektet ”Mera mens”.

– Idén om att ”kvinnor är rätt äckliga”, genomsyrar våra stora religioner och samhällen. I Sverige satt till exempel inte menstruerande kvinnor med vid bordet förr i tiden, och många känner sig fortfarande äckliga när de har mens, säger hon.

Fokus på mens

Med projektet ”Mera mens” vill Louise Berg, och kollegan Elin Bennet, öka medvetenheten om menstruation. De producerar bland annat en dokumentärfilm och är ute i skolor och pratar om mens med unga tjejer.

– Många har dålig kunskap om menstruation. En del vet inte vad en cykel är, andra har inte lärt sig att man kissar och föder barn från olika ställen, säger Louise Berg.

Hon menar att kvinnor och flickor även tvingas stanna hemma i samband med mens i Sverige.

– Men här är det istället på grund av endometrios, när slemhinnan från slidan även finns i andra områden i magen och blöder under mens, vilket är väldigt smärtsamt. Det också är det också dålig kunskap kring, säger hon.

Goda exempel men långsam förändring

Hon menar att det finns många goda exempel runt om i världen där människor jobbar för att mens inte ska stå ivägen för flickors utbildning eller kvinnors deltagarnde i arbetslivet, men att förändringen tar lång tid.

Vad krävs då för att det ska bli en förändring?

– Att man forstätter att arbeta med frågan. Människor har rätt att veta vad som händer i deras kroppar. Nu är det inte så, nu vi lär oss att äcklas av dem istället, tycker jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.