Damberg: ”Inget försvarspolitiskt samarbete med Filippinerna”

Uppdaterad
Publicerad

Hård kritik har riktats från Sverige och omvärlden mot den svenska regeringens öppnande av en ambassad på Filippinerna. Bland annat reste näringsministern Mikael Damberg (S) till huvudstaden Manila. I Agenda svarar han på kritiken som menar att han inte står upp för mänskliga rättigheter.

– Vi öppnade en ambassad i Manila, och det beslutet togs ju innan Duterte valdes till president. Efter resan är jag helt övertygad om att det är rätt beslut att öppna en ambassad i Manila så att vi har en närvaro. Så att Sverige kan framföra den kritik som Sverige och EU också har framfört mot det här. I alla mina möten tog jag upp mänskliga rättigheter och respekten för rättssamhället.

Obama ställer in resa – men inte Damberg

I flera månader har den nyvalda filippinska presidenten, Rodrigo Duterte, fört ett blodigt krig mot droger, som hans kritiker menar snarare är ett krig mot fattiga. Hitills har flera tusen människor dödats, bland dem flera civila.

Agenda

President Obama har ju kritiserat Duterte och ställde in sin resa till Manila. Tre planerade amerikanska handelsdelegationer gjorde samma sak. De gör fel bedömning alltså?   

– Vi öppnar vår ambassad på treårsdagen sen tyfonen slog till mot Filippinerna där tusentals människor dog. Det som den här handelsdelegationen handlar om är att hjälpa det filippinska folket med infrastruktur, transporter och städer som står emot naturkatastrofer som drabbar landet om och om igen. Sverige spelade en jättestor roll för Filippinerna för tre år sedan. Nu öppnar vi en ambassad, och i samband med det träffade jag oppositionspartier och MR-kommissionen i landet. Alla de välkomnade att Sverige öppnar sin ambassad. 

Svarar på HRW-kritik

Näringsministern fick i livesändning se asienchefen för människorättsorganisationen Human Rights Watch framföra mycket hård kritik mot honom. Bland annat sa han att ministern misslyckats med att försvara mänskliga rättigheter, och att han bör ”självrannsaka”.

– Jag delar absolut inte den här bilden. Vi tog upp det här i alla möten vi hade. Jag svarade också på frågor om detta i media där vi är en väldigt stor förkämpe för mänskliga rättigheter. Vi är oroade för det som händer, och vi ser ambassaden som ett sätt att faktiskt förstärka vår närvaro på Filippinerna. Det är en felaktig bild som sprids.

Filippinsk media får skev bild

I filippinsk media så har det varit väldigt stor fokus på handelsutbytet och Saabs vilja att sälja vapen till Filippinerna och bara hittat ett kritiskt uttalande från ambassadören. Hur är det möjligt?

– Vi har inget försvarspolitiskt samarbete med Filippinerna. Den här regeringen har inte det och har inga intressen att göra det. Det här var en renodlat civil handeresa.

Men nu frågade vi om bilden som förmedlas i filippinsk media

– Som du vet så bestämmer man inte alltid bilden, precis som ni har haft under nio timmar ute en bild av att jag har försökt sälja vapen i Filippinerna. Så den felaktiga bilden fick ligga även i Sverige. Vi vill inte ha ett försvarspolitiskt samarbete med Filippinerna.

Damberg säger även att han pratade med MR-organisationer och oppositionspartier om hur de ser på svenskt handelsutbyte med landet.

– Jag frågade de om vi inte ska ha handelsutbyten med Filippinerna och vända det filippinska folket ryggen. Deras svar var att de gärna ser mer av Sverige i Filippinerna, att det betyder mycket för utvecklingen. 

”Inget intresse för försvarssamarbete”

Näringsministern betonade att Saab var med på resan för att öppna ett handelskontor i landet, och att om det företaget vill sälja vapen till Filippinerna måste det prövas först.

– Om Saab, eller nåt annat svenskt bolag som vill sälja försvarsmateriel vill göra det då måste de få det prövat av en oberoende myndighet som ska ge tillstånd för detta. I den tillståndsbeskrivningen så anges mänksilga rättigheter som en väldigt viktig beståndsdel. Det är inte en politisk fråga, utan en myndighetsfråga. Men den svenska regeringen har inget intresse av försvarspolitiska samarbeten med Filippinerna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet