En palestinsk man reparerar sin affär som skadats i den senaste tidens strider. Foto: Scanpix

Dämpad stämning på båda sidor

Uppdaterad
Publicerad

Vardagen börjar återinfinna sig i Gaza efter att vapenvilan inletts, men i Tel Aviv är optimismen inte särskilt stor, rapporterar SVT:s utsända.

Människor pustar ut på båda sidor efter att vapenvilan inleddes på onsdagen, men i Tel Aviv råder en känsla av besvikelse och en oro inför hur lång tid det kommer ta innan missilierna börjar falla nästa gång.

– Det är en dämpad stämning i stan och folk är inte så optimistiska. De man pratar med säger att det bara är en tidsfråga innan Hamas eller Hizbollah börja skjuta missiler och allt börjar om igen, rapporterar SVT:s utsända Marie Nordstrand på plats i Tel Aviv.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Folk har börjat röra sig ute på gatorna igen

På plats i Gaza City är SVT:s utsända korrespondent Bert Sundström.

– Någon slags vardag börjar återinfinna sig här. Man ser ganska mycket människor ute på gatorna, det finns gatustånd, försäljare och affärerna har öppnat igen. Men de jag pratar med säger att det inte riktigt är som det brukar vara. Trots allt börjar man återgå till någon slags normalitet, säger Bert Sundström.

Enligt Marie Nordstrand är det många i Israel som uppfattar vapenvilan som orättvis och att risken med att nu öppna upp gränserna mellan Gaza, Israel och Egypten är att det nu kommer bli lättare att föra in vapen i Gaza.

– Många här uppfattar vapenvilan som lite orättvis, eftersom man menar att Israel hela tiden bara har krävt att Hamas skulle sluta skjuta missiler över gränsen. Dessutom tycker folk att det är rätt märkligt att man förhandlar fram ett fredsavtal med Hamas samma dag som en bomb exploderar på en buss i centrala Tel Aviv. En bomb som Hamas visserligen inte har tagit på sig skulden för, men som man applåderade efteråt, säger Marie Nordstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Mer i ämnet