Den danska regeringen presenterade nya höjda krav för dansk medborgarskap. – De som får medborgarskap är de som är lämpliga, sa Danmarks integrationsminister Inger Støjberg. Foto: TT

Danmark höjer kraven för medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad

Den danska regeringen har kommit överens med Socialdemokraterne och de borgerliga partierna om att höja kraven för medborgarskap i Danmark. Bland annat ställs det högre krav på språkkunskaper och krav på kunskap om Danmarks historia.

Minoritetsregeringen Venstre kom överens med Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti och Socialdemokraterne om de höjda kraven under måndagen.

– De som får medborgarskap är de som är lämpliga, kan man säga. Det är de som behärskar det danska språket, är självförsörjande och håller sig borta från kriminalitet, säger integrationsminister Inger Støjberg till DR.

Danska på högstadienivå

Bland annat höjs kraven på språkkunskaper. Tidigare krävdes det att man klarar provet kallat ”Danska nivå 2”. Det är ungefär på samma nivå som en dansk sjundeklassare. Nu krävs det ett godkänt resultat på ”Danska nivå 3”, vilket motsvarar danska i årskurs nio. Ett undantag är dock om den som söker medborgarskap har kunnat stå för sin egen försörjning utan bidrag i åtta och ett halvt av de senaste nio åren i landet. Då räcker det med att klara den lägre nivån.

Dessutom ska de sökande svara rätt på 32 av 40 frågor om dansk politik, historia och vardagsliv. Tidigare räckte det med att den sökande hade rätt på 22 av 30 frågor.

– Det är helt obegripligt att det så kallade ”Danskhetstestet” ska bli ännu svårare. Flera historiska frågor om Struensee, Grundtvig och Kalmarunionen. Mitt intryck är att det här provet är till för att förnedra folk, säger Johanne Schmidt-Nielsen, partiledare för rödgröna oppositionspartiet Enhedslisten till Jyllands-Posten.

Hårdare krav på självförsörjning

Regeringen höjer även kraven på hur länge de ansökande ska ha kunnat försörja sig själva i Danmark. Tidigare var kravet att man ska ha varit självförsörjande under två och ett halvt år de senaste fem åren. Nu höjs gränsen till fyra och ett halvt år.

För den som har begått något brott finns en karensperiod för danskt medborgarskap på tre till 20 år, beroende på hur grovt brottet är. Den gränsen höjs nu med 50 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.