Foto: Scanpix

Danmark sänker skatt på öl och läsk

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att komma åt gränshandeln med Tyskland sänker Danmark skatterna väsentligt på både öl och läskedrycker den 1 juli. Danska hälsoorganisationer rasar.

I helgen kom alla partier i folketinget utom Enhedslisten överens om en så kallade ekonomisk tillväxtplanen för Danmark. Och enligt den planen avskaffas skatten på läsk helt och hållet nästa år.

Biliigare läsk kommer att göra oss fetare, är den samstämmiga reaktionen från den danska Läkarföreningen, Diabetesföreningen, Hjärtföreningen och de överviktigas förbund.

– Det är bekymmersamt att regeringen nu tar bort vårt främsta redskap för att bekämpa övervikt i Danmark, säger Charlotte Kira Kimby, ordförande i Hjärtföreningen, till DR.

Kritikerna fruktar också att danska ungdomar oftare kommer att dricka sig berusade på öl och att barn kommer att hälla i sig mer läsk än i dag.

Men bryggerinäringen tror tvärtom och pekar på ”lagereffekten” – att danskar nu åker till Tyskland och bunkrar öl och läsk, men dricker upp den snabbare än om dryckerna hade köpts i Danmark.

Familjeekonomer säger att överenskommelsen innebär mer i konsumenternas plånböcker. En genomsnittlig barnfamilj beräknas tjäna 600 danska kronor per år – 500 kronor i lägre skatt på läsken och hundra kronor på ölen.

Se också Dokument inifrån – Ska vi förbjuda sockret samt Korrespondenterna om världens sockerberoende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer