Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi står inför nya komplexa säkerhetspolitiska utmaningar” sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen när regeringen meddelade att de inleder förhandlingar med USA om ett stärkt försvarssamarbete. Foto: TT/Liselotte Sabroe

Danmark utökar militärt samarbete med USA

Uppdaterad
Publicerad

Danmark ska fördjupa sitt försvarssamarbete med USA. Det innebär att amerikanska soldater kan komma att placeras i Danmark.

– Vi inleder konkreta förhandlingar med USA om ett nytt försvarssamarbete, säger statsminister Mette Frederiksen.

Detaljerna i avtalet är inte klara men det kan innebära att USA ska kunna utplacera soldater och militär utrustning på dansk mark, säger statsministern under en pressträff tillsammans med utrikesminister Jeppe Kofod och den nye försvarsministern Morten Bødskov.

– Vi är glada över att USA har sträckt ut en hand till Danmark med ett förslag om ett bilateralt försvarssamarbete, säger Frederiksen.

Hon betonar att USA är landets viktigaste allierade och att man står inför nya komplexa utmaningar med hot från auktoritära krafter.

– Vi ser det från Ryssland just nu, säger Frederiksen.

Förhandlingarna har dock inte inletts till följd av den pågående situationen som pågår runt Ukraina just nu, där tiotusentals ryska soldater befinner sig nära ukrainska gränsen, enligt statsministern.

”USA tar mer del av vår säkerhet”

Det innebär också ett ökat samarbete och aktivitet på utvalda militära platser i Danmark, säger försvarsminister Morten Bødskov. Det ska även ge USA bättre tillgång till Europa.

– Det ligger i vårt intresse att USA tar ännu mer direkt del i vår säkerhet, säger Bødskov.

– Det kommer att stärka vårt samarbete med USA på en rad områden.

Förhandlingarna kommer att inledas de kommande månaderna uppger försvarsdepartementet i ett pressmeddelande, skriver Ritzau.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.