Fördjupad granskning av dansk underrättelseskandal

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks statsminister Mette Frederiksen beordrar nu en fördjupad granskning av den mörklägging och olagliga övervakning som försvarets underrättelsetjänst misstänks ha ägnat sig åt.

– Regeringen tar frågan på mycket, mycket stort allvar, säger hon

Det är personal vid Danmarks militära underrättelsetjänst, Forsvarets etterretningstjeneste (FE), som misstänks ha hemlighålllit avgörande information och ägnat sig åt att på olagligt vis inhämta information om danska medborgare. Man ska dessutom ha struntat i att följa upp indikationer på att spionage pågår inom försvarsministeriets område.

– Det säger sig självt att underrättelsetjänsten måste arbeta inom lagens ramverk, säger Mette Frederiksen (S) enligt Danmarks Radio.

Chefen för FE, Lars Findsen, och ytterligare två ledande befattningshavare har stängts av från sina tjänster tills vidare. Även hans föregångare på posten, numera högste chef på försvarsdepartementet, har stängts av .

Rapport från visselblåsare

Bakgrunden är en rapport från tillsynsorganet Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) som slår fast att FE sedan 2014 gett felaktig information till sin granskare. Rapporten bygger bland annat på material från en eller flera visselblåsare som lämnades till TET i november i fjol.

Nu kräver alltså statsminister Mette Frederiksen att alla kort läggs på bordet:

– Tilsynet har lämnat in ett stort skriftligt material till regerinen. Försvarsministern har tillsatt en utredning men nu sätter vi igång en ännu djupare granskning.

Samtidigt betonar hon hur viktig underrättelsetjänsten är för Danmarks säkerhet och att dess arbete måste fortsätta under tiden utredningen pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.