Turkisk polis, arkivbild från 1 januari 2017. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Dansk och svensk terrorgripna i Turkiet

Publicerad

En svensk och en dansk medborgare har häktats i Turkiet, anklagade för att ha planerat terrordåd i Europa. Säkerhetspolisen bekräftar för SVT Nyheter att en svensk medborgare gripits i Turkiet. Den svenska mannen ska vara från Malmö, enligt tidningen Sydsvenskan.

Enligt den turkiska tidningen Hurriyet var de misstänkta männen, båda i fyrtioårsåldern, på väg till Europa där de planerade att utföra terrordåd. De tog sig in i Turkiet från Syrien med falska pass, men greps i den turkiska staden Adana. Några detaljer om vilka dåd de misstänks ha planerat framgår inte i rapporteringen.

Enligt tidningen Sydsvenskan rör det sig om en man från Malmö.

Förhörts i dagar

Polisen har förhört dem en tid och tror sig veta att de tänkte ta sig till EU för att utföra terrordåd för jihadiströrelsen IS. De gripna ska ha sagt att de samlade in pengar och kläder som muslimer i Europa skänkt till krigsdrabbade syrier. Men polisen ska i deras kameror och mobiltelefoner ha hittat bilder på männen när de bär vapen.

SVT Nyheter har kommit i kontakt med polisen i Adana, som inte vill lämna ut ytterligare uppgifter kring gripandet.

Polisen bekräftar

Säkerhetspolisen bekräftar för SVT Nyheter att en svensk man har gripits i Turkiet.

– Han ska ha gripits redan den 10 januari, och vi fick informationen några dagar senare. Men just nu har vi  väldigt knapphändig information kring omständigheterna runt gripandet, säger Säpos presschef Nina Odermalm Schei.

Vilket samarbete har ni med den turkiska säkerhetstjänsten?

– Vi har ett tätt samarbete.

Säkerhetspolisen vill dock inte bekräfta att den svenske medborgaren misstänks för terrorförberedelser och säger att hotbilden mot Sverige inte påverkats med anledning av det inträffade.

Greps i räd

Enligt medieuppgifter har de två gripna, som har irakisk respektive libanesisk bakgrund, under flera år befunnit sig i Syrien där de ska ha fått träning av IS för att utföra terrordåd i Europa.

De två männen ska ha gripits i samband med en polisinsats riktad mot misstänkta IS-celler. Bara de senaste dagarna har hundratals misstänkta gripits på flera olika håll i landet.

Fakta: 300 har rest till IS

Visa
  • Svenskar som åker till Syrien och Irak för att strida med terrorstämplade Islamiska staten (IS) har väckt stor uppmärksamhet i medierna och i debatten.
  • Till och med den 1 mars 2016 hade drygt 300 personer, varav cirka 100 under 2015, rest från Sverige för att delta i strider i Syrien och Irak.
  • Av dessa hade 135 återvänt medan 44 hade mist livet.
  • Hösten 2016 uppgav dock Säpo att resandet till konfliktområdet kraftigt har mattats av.
  • Säpo oroas över att krigstränade och radikaliserade återvändare ska begå terrorbrott i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer