Uppgifterna om Findsens häktning har varit hemligstämplade, fram till i dag, måndag. Foto: TT

Dansk underrättelsechef häktad efter misstanke om läcka

Uppdaterad
Publicerad

Fyra nuvarande och tidigare medarbetare vid danska försvarets underrättelsetjänst, FE, och polisens underrättelsetjänst greps misstänkta för att ha läckt ”starkt kvalificerade upplysningar”. En av dem är fortfarande häktad. På måndagen framkom att det rör sig om den tidigare FE-chefen Lars Findsen.

Uppgifterna är dramatiska. Lars Findsen var under sex år högste chef för danska försvarets underrättelsetjänst, FE.

Den exakta brottsmisstanken mot Lars Findsen är fortfarande sekretessbelagd, men enligt Danmarks Radio handlar det om att Findsen ska ha läckt hemligstämplade upplysningar till medier.

Tills nu har det varit förbud mot att publicera namnet, något domstolen hävde på måndagsförmiddagen. Enligt domstolen var det Lars Findsen själv som ville att namnförbudet skulle hävas.

Misstänks för landsförräderi

Lars Findsen är bland annat misstänkt för något som inom den danska brottsbalken ligger under kategorien ”landsförräderi”.

Enligt Danmarks Radio har underrättelsetjänsten haft en omfattande övervakning av Findsen. Bland annat har man avlyssnat hans telefonsamtal.

Tvingades avgå

Lars Findsen är en av Danmarks mest meriterade chefer inom det offentliga. Han har bland annat varit chef för den danska polisens underrättelsetjänst och departementschef i den danska regeringen. 2015 blev han utsedd till chef för Försvarets underrättelsetjänst, FE.

I augusti 2020 tvingades Findsen och två andra FE-chefer avgå efter att ett danskt tillsynsorgan i en rapport skrivit att FE-cheferna tillbakahållit information om olovlig övervakning.

Hjälpte NSA att spionera på svenska politiker

Flera medier har det senaste året publicerat granskningar och uppgifter som baseras på källor som haft tillgång till kvalificerad underrättelseinformation.

Till exempel har Extra Bladet skrivit om att den danska regeringen mottagit hemliga underrättelserapporter från FE om risken för att barn skulle fly eller smugglas ut ur syriska fångläger.

Samtidigt har Danmarks Radio, tillsammans med bland annat Sveriges Television, avslöjat hur danska förvarets underrättelsetjänst FE hjälpt den amerikanska underrättelsetjänsten NSA att bland annat spionera på ledande svenska politiker och tjänstemän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.