Foto: TT

Danska bönder vill producera närodlad cannabis

Publicerad

Danska bönder vill att cannabisen som börjar skrivas ut till kroniskt sjuka patienter om drygt ett år ska ha vuxit i landets bördiga mylla. Förslaget kan bli verklighet eftersom holländsk cannabis ändå inte räcker till.

– Det går riktigt starkt ute i världen just nu, säger lantmannaorganisation Landbrug & Fødevarers vice ordförande Lars Hvidtfeldt till Politiken.

Landbrug & Fødevarer vill att regeringen tillsätter en cannabiskommission för att utreda frågan om dansk odling, skriver tidningen. Landet har nyligen beslutat att låta omkring 1.500 kroniskt sjuka patienter få cannabis på recept som smärtlindring, med början den 1 januari 2018.

Nederländerna är det enda landet i EU som har en statlig cannabisproduktion, och på grund av en hög efterfrågan från andra länder kommer Danmark endast kunna förse en tiondel av försökspersonerna med holländsk cannabis.

Lars Hvidtfeldt säger att cannabisplantan också kan användas som isoleringsmaterial inom byggindustrin, i bilindustrin, som tillsats i kosmetika och som kosttillskott.

– Det kommer att ge både arbetstillfällen och inkomster, så varför inte utnyttja den möjligheten, säger han.

Växande marknad

Regeringspartiet Venstre ställer sig positivt till förslaget, men vill avvakta resultaten från försöksperioden.

– Jag tycker helt klart att danskt lantbruk ska medverka till att leverera cannabis, säger folketingsledamoten Britt Bager till nyhetsbyrån Ritzau.

Marknaden för cannabis växer i takt med att den tillåts i fler länder. Cannabisförespråkarna vann nyligen flera segrar i det amerikanska valet, skriver The Guardian. Väljarna i Kalifornien, Massachusetts och Nevada röstade för att legalisera cannabis i rekreationssyfte, medan väljarna i Arizona röstade emot. I Florida, North Dakota och Arkansas röstade väljarna för att tillåta cannabis för medicinskt bruk, och i Montana vann förslaget om att lätta på reglerna för medicinsk cannabis.

Cannabis

Visa

Växt som innehåller över 400 kemiska substanser. Den mest kända av dem är tetrahydrokannabinol, THC. THC-halten har successivt ökat i takt med att växten förädlats.

Konsumeras främst genom att rökas, men kan också ätas.

Leder till att användaren blir berusad, eller känner sig ”hög”. Vanliga bieffekter är försämrad koordination och försämrade minnesfunktioner. Psykiskt känsliga personer kan också drabbas av en psykos vid cannabisbruk.

Är olagligt att odla, inneha och konsumera i Sverige.

Källa: NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer