Danska försvarsmakten inspekterar en av platserna i Östersjön där tusentals ton metangas läckt ut. Foto: Rune Dyrholm/TT

Danska Energistyrelsen: Läckaget ur Nord Stream 2 har upphört

Uppdaterad
Publicerad

Gas läcker inte längre ut ur den skadade gasledningen Nord Stream 2. Det uppger danska Energistyrelsen på Twitter. Vid en överflygning av Kustbevakningen under lördagen konstaterades att området för utsläppen i den svensk ekonomiska zonen minskat ytterligare.

Enligt myndigheten är det ägarbolaget Nord Stream 2 AG som lämnat information om att trycket i gasledningen nu är stabilt.  Det tolkas som att så mycket av den naturgas som fanns i ledningen har läckt ut att det motsvarar vattentrycket.

Foto: Skärmdump Twitter

Vid 16-tiden på lördagen genomförde Kustbevakningen en överflygning av området för gasutsläppen på svensk ekonomisk zon. Det större utsläppet uppgick då till cirka 100 meter i diameter och det mindre till 15 meter i diameter, vilket innebär en minskning.

Enligt prognos som tagits fram i dialog med Nord Stream kommer läckagen eventuellt att upphöra under söndagen. Utredningen av de misstänkta sabotagen omfattas av förundersökningsekretess.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Misstänkt sabotage mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: SVT, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet