Det två kvadratkilometer stora Vollsmose, eller fyrkanten som det också kallas, ligger nordöst om Odense. I området bor drygt 9000 människor. Foto: Johan Nilsson/TT

Danska kriminella erbjuds betalt för att flytta

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks tredje största stad erbjuder kriminella gratis flytthjälp och 15 000 kronor för att lämna vissa bostadsområden. Anledningen? Förhindra att områdena klassas som ”hårda ghetton”, vilket kan innebära tvångsrivning av bostäder enligt landet så kallade ghettolag.

Har du blivit dömd 2019? Då har du möjlighet att få flytthjälp.

Det var erbjudandet som gick ut till dömda kriminella i fyra stadsdelar i Odense i helgen, rapporterar tidningen Fyens Stiftstidende.

Konkret handlar det om gratis flytthjälp och 15 000 skattefria danska kronor från kommunen för den som nyligen dömts för till exempel vapenbrott eller narkotikabrott.

Måste flytta innan årsskiftet

Det är tre bostadsföretag och Odense kommun som står för erbjudandet, som visserligen kan komma att kosta en del pengar, men som beräknas stå de inblandade än dyrare om områdena klassas som ”hårda ghetton”, vilket sker då ett område stått på den så kallade ghettolistan i fyra år i rad

Målet med kampanjen är att 12-14 dömda personer ska flytta innan årsskiftet. Ett kriterium för att hamna på listan är nämligen att över 1,98 procent av invånarna är dömda för brott det senaste året.

Lokala politiker är nu frustrerade att man måste använda skattepengar för att locka bort kriminella från vissa bostadsområden.

– Det är ett val mellan pest och kolera. Om vi inte lyckas flytta 12-14 kriminella från området så kommer det att hamna på den hårda ghettolistan och då kommer vi behöva riva hus och flytta på boende. Det vill jag verkligen undvika, säger Brian Dybro, lokalpolitiker för Socialistisk Folkeparti, till Danmarks Radio.

”Känns inte bra”

Christoffer Lilleholt, gruppchef för Venstre i Odense kommunfullmäktige, är även han uppgiven.

– Det är ett mycket, mycket stort dilemma. Som politiker känns det inte bra att säga att vi använt 15 000 kronor för att hjälpa kriminella att flytta, men om det säkrar att vi inte behöver riva andra människors hus, så är det ändå en bra lösning.      

Enligt Fyens Stiftstidende har en handfull personer redan hört av sig till kommunen om erbjudandet.

Fakta: Den danska ghettolistan

  • Ghettolistan offentliggörs varje år den 1 december.
  • Bostadsområden som stått på listan i fyra år i rad klassas som ”hårda ghetton”
  • Om ett område klassas som ett ”hårt ghetto” måste man inom sex månader presentera en plan på hur andelen så kallade ”almene familieboliger”, som bland annat subventioneras av staten, ska minska till högst 40 procent innan 2030.
  • 29 Bostadsområden är i dag uppsatta på den senaste ghettolistan

Källa: Danmarks Radio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.