Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen Foto: TT

Danska S vill skärpa asylpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Danska Socialdemokraterna vill skärpa möjligheterna till att få asyl i landet, rapporterar Danmarks Radio (DR). Enligt förslaget ska det inte gå att söka asyl vid gränsen eller vid landets största asylmottagning, Center Sandholm.

Partiet vill i stället att asylsökande skickas till ett tredje land, exempelvis i Nordafrika, där mottagningscentrum ska upprättas och som ska skötas av danskar. Där ska personerna som sökt asyl vistas under tiden deras ansökan behandlas.

– Det är viktigt att skapa ett flyktingsystem som är mer humant än det vi har i dag, säger Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen till DR Nyheter.

Får inte komma till Danmark

Men de flyktingar som beviljas asyl i det nya systemet ska heller inte få komma till Danmark. De ska i stället skickas till ett av FN:s flyktingläger, enligt förslaget.

I gengäld kan partiet tänka sig att Danmark tar emot kvotflyktingar från FN igen. Antalet skulle också kunna var fler än de 500 per år som togs emot innan ett stopp infördes i höstas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.