Tågresan Stockholm–Katowice, staden i Polen där FN:s klimatmöte har hållits, var nära dubbelt så dyr som flygresan, då den kostade 2 933 kronor jämfört med 1 756 kronor för flygbiljetten. Foto: Daniel Ivarsson/SVT & Johan Nilsson/TT. Grafik: SVT.

Därför är det dyrare att åka tåg än flyg inom Europa

Uppdaterad
Publicerad

En tågresa mellan Stockholm och Katowice är dubbelt så dyr som en flygresa samma sträcka. Att vara miljövänlig är inte bara tidskrävande – det är dyrt också. Förklaringen är för få resenärer och nationalistisk protektionism, enligt Jan-Eric Nilsson, professor i transportekonomi.

– Tåget är inte lösningen på klimatproblemet.

För att ta sig till klimatmötet i Katowice, Polen, testade SVT Nyheters reportrar två olika alternativ: Den ena tog flyget och den andra tåget. Utöver stora skillnader i klimatpåverkan och tid fanns ytterligare en tydlig skillnad – priset. Tågresan var nämligen nära dubbelt så dyr som flygresan, då den kostade 2 933 kronor jämfört med 1 756 kronor för flygbiljetten.

Och det är inte ovanligt.

Klimatmöte i Katowice 2018

Jan-Eric Nilsson, som är professor inom transportekonomi på Statens väg- och transportforskningsinstitut, har tittat på både prisutvecklingen för olika transportmedel och miljöpåverkan. Han menar att förklaringen till att tåget är dyrare än flyget är det faktum att tågresor är uppbyggda på sådana avstånd.

– Ett flygplan behöver ha tillräckligt hög fyllnadsgrad för att det ska gå fram och tillbaka. För att få det på tåget krävs mycket mer resenärer än det finns på långa sträckor.

”Inget bra alternativ för privatpersoner”

Tåget är ett system som är byggt för stora volymer, som för pendeltåg utanför storstäder. Japan är exempel på ett land där tågtrafiken fungerar perfekt, menar professorn. Eftersom det bor så många människor där.

– På små marknader är inte tågtrafik bra. Det är inte rimligt att tro att det är ett bra alternativ för privatpersoner. Tåget på långa avstånd kan aldrig återta resenärer från flyget, säger han.

– Tåget är inte lösningen på klimatproblemet, men det har stora potential på rätt reseavstånd. I den tid vi befinner oss i med förändrad syn på flyget kommer säkert potentialen att öka.

Lagstiftning lösningen?

Ytterligare en förklaring, som också gör det krångligt att boka tåg i Europa, är ”nationalistisk protektionism”, enligt Jan-Eric Nilsson.

– SJ vill inte släppa in andra operatörer i sitt biljettsystem i Sverige. Ska du boka flyg i Europa kan du leta mellan olika flygalternativ, men eftersom järnvägen genom så många år har levt med nationella monopol tar det lång tid att bryta den traditionen. Tågoperatörerna tror att de kommer förlora kunder till konkurrenterna.

Det enda alternativet för att skapa förändring, enligt Jan-Eric Nilsson, är att tvinga fram lagstiftning av bokningssystemet så att det blir enklare för människor att välja tåget när efterfrågan finns.

SJ ska förenkla bokning av utlandsresor

SJ sålde utlandsresor fram till 2014, men i dag kommer man inte längre än till Köpenhamn.

– Det fanns en hel del hinder. SJ gick mot digital biljetthantering och många internationella tågbolag hade pappersbiljetter. Det var svårt att få lönsamhet, säger Tobbe Lundell, tf presschef på SJ.

Men nu har det vänt. Kundernas intresse har ökat ”enormt mycket” på kort tid.

– Vi tittar på nya system som kommer göra det enklare att boka tåg i Europa.

Varför är det så svårt att få till om efterfrågan finns?

– Det som är svårt och som förmodligen är svaret på frågan varför det är dyrare att åka tåg än att flyga, är att det inte finns något samordnat system för tågtrafik i Europa som det finns för flygtrafik. Det är jättetråkigt att vi ligger efter, men där är konsumentmakten jättestor.

Här kan du se hur det gick när SVT:s reportrar tog sig till klimatmötet i Katowice.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i Katowice 2018

Mer i ämnet