Därför är Svarta havet avgörande i kriget

Uppdaterad
Publicerad

I hamnstaden Mariupol vid Svarta havet rapporteras om fortsatt hårda strider och flera ryska stridsfartyg uppges ha lämnat Krim för att ta sig till staden Odessa. Just nu pågår en hård kamp om kontrollen över Ukrainas kustområden och allt fler blickar riktas mot det strategiskt viktiga Svarta havet.

– För Ryssland är det helt avgörande att ta Odessa och skära av Ukraina från Svarta havet, säger Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

Här finns alla ingredienser för en geopolitisk cocktail. Den enda in- och utfartsvägen går genom det hårt trafikerade Bosporensundet, under kontroll av Natolandet Turkiet. Längs den västra sidan finns Bulgarien och Rumänien med flera Natobaser. I norr Ukrainas hamnstäder och på östra sidan Ryssland. Och i mitten Krimhalvön, annekterat av Ryssland och hem för den gigantiska Svartahavsflottan.

– Vid Svarta havet möts flera olika makter, och så har det varit under tusentals år, säger Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

Se Hugo von Essens karta över varför kontrollen över Svarta havet är så viktig i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet