Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Förr kunde man inte köra i två timmar utan att stanna för att rengöra bilrutan”, säger journalisten Stéphane Foucart. Foto: SVT/Dokument utifrån

Därför får du mindre insektsmos på bilrutan

Uppdaterad
Publicerad

Antalet insekter minskar drastiskt i världen. Så drastiskt att forskare benämner det som en massutrotning.

– Vilken bilförare som helst över 45 år kan se att det har skett en enorm förändring i miljön, säger journalisten Stéphane Foucart i Dokument utifrån: Massmordet på insekterna.

Om du upplever att du får färre insekter mosade på bilrutan är du inte ensam. Sedan år 1990 har över tre fjärdedelar av den ryggradslösa populationen försvunnit från Västeuropa, det slår en tysk studie från 2017 fast. Det kallas för “vindrutefenomenet”.

– Studie efter studie visar att insekterna blir färre. De minskar både i mångfald och i mängd. Det betyder dels att det finns färre pollinatörer men också färre att ätas som föda, säger naturvårdaren Scott Black. 

Den amerikanske entomologen Jonathan Lundgren benämner insektsdöden som en “massutrotning värre än dinosauriedöden”.  

Förslag ska halvera bekämpningsmedel

En av anledningarna till insektsdöden är den breda användningen av kemiska bekämpningsmedel i jordbruket. EU-kommissionen la i slutet på juni fram ett förordningsförslag som syftar till att halvera användningen av kemiska växtskyddsmedel till år 2030.

Målet är redan fastslaget i EU:s strategi ”Från jord till bord”. Förordningsförslaget bestämmer hur varje enskilt land ska hjälpa till för att nå det målet.

– Eftersom vi i Sverige tillhör de länder inom EU som har den minsta användningen av kemiska växtskyddsmedel tycker vi att vi borde få tillgodoräkna oss de framsteg vi redan har gjort, säger Magnus Sandström, växtskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Enligt Euronews togs förslaget emot med öppna armar av parlamentariker i EU-parlamentets gröna block, men möttes av kritik bland annat av italienska representanter, som menar att timingen är helt fel på grund av en stundande matkris i Europa i spåren av kriget i Ukraina.

Se hela Dokument utifrån: Massmordet på insekterna på SVT Play, eller söndag den 21/8 klockan 22:30 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.