Julian Assange i en polisbil efter att han gripits av brittisk polis under torsdagen. Foto: Henry Nicholls/TT

ANALYS: Därför fruktar Assange utvisning till USA

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Har Julian Assange konspirerat för att begå journalistik – eller konspirerat för att begå databrott?

Det är det som hans försvarsadvokater och det amerikanska justitiedepartementet är oense om.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

För att förklara det som det görs på amerikansk tevenivå:

Jag kan ta en bild på en person på gatan och publicera den.

Fallet Assange

Jag kan inte bryta mig in hos samme person, ta en bild och publicera den, för när jag bryter mig in begår jag ett brott och det brottet har konsekvenser.

Åtalet: Hjälpte Manning knäcka lösenord

Det är exakt det som det amerikanska justitiedepartementet anklagar Julian Assange för, att elektroniskt ha hjälpt Chelsea Manning knäcka ett lösenord så att hon kunde bryta sig in och hämta hemligstämplat material – en miljon dokument om USA:s krig i Irak och Afghanistan – som sedan läcktes via Wikileaks i mars 2010.

Läckan har i många år varit ett huvudbry för USA, men nu verkar alltså justitiedepartementet sitta på ny information om Assanges roll i det hela. I åtalet, som är ett år gammalt men som släpptes först nu, skriver man att ”runt den 8 mars 2010, ska Julian Assange ha hjälpt Chelsea Manning att knäcka ett lösenord på försvarsdepartementets dator, som hörde ihop med ett hemligstämplat nätverk av information”.

Det brottet kan ge Julian Assange max fem år i ett amerikanskt fängelse.

Fruktar spioneriåtal

Men hans advokater, och Assange själv, fruktar att det inte stannar där. Justitiedepartementet kan komma att åtala honom för andra brott, kanske under spionerilagen. Den stora frågan i USA nu är om det kommer att komma ytterligare åtal som har att göra med valet 2016. Där har samtliga amerikanska underrättelsetjänster sagt att Ryssland på olika sätt gick in för att sabotera. Där vet man att det finns hackade och läckta mejl från Hillary Clinton och andra demokrater. Där vet vi inte alls i nuläget exakt vilken roll Julian Assange har haft i detta.

Skulle han åtalas under kategorin spioneri pratar vi om brott som har livstid, eller till och med dödsstraff, på straffskalan – även om ingen avrättats i USA för spioneri sedan 1953.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Fallet Assange

Mer i ämnet