Därför intervjuar Agenda Shanker Singham om Brexit

Uppdaterad
Publicerad

Shanker Singham är en brittisk handelsexpert som av vissa beskrivits som hjärnan bakom Brexit-anhängarnas dröm: ett Storbritannien som självständigt utformar sin handelspolitik, som sluter fördelaktiga frihandelsavtal med USA och tillväxtländer, och slipper följa EU:s alla regler för till exempel miljöskydd och arbetsmiljö.

Agenda intervjuar honom för att höra hur han ser på kritiken från EU-företrädare att den drömmen inte går ihop med fredsavtalet på Nordirland från 1998. Det garanterar att landgränsen mellan brittiska Nordirland och republiken Irland ska hållas helt öppet, och kritikerna menar att gränskontroller måste återinföras om olika handelsregler gäller i Irland och Storbritannien.

Nyhetsbloggen

EU kräver i utträdesavtalet med Storbritannien en garanti för att gränsen hålls öppen. Det sker genom att Storbritannien och EU ingår i tullunion, om parterna inte kan komma överens om annan lösning som håller gränsen öppen. Då kan britterna inte kan förhandla fram egna handelsavtal. Därför motsätter sig många av Therese Mays konservativa partikamrater utträdesavtalet, som hittills röstats ned i parlamentet.

Shanker Singham har tidigare varit rådgivare till den brittiska handelsministern Liam Fox. Enligt pressuppgifter träffade han vid dussintals tillfällen Fox och även utrikesminister Boris Johnson. Singham har fått kritik för att han samtidigt arbetade för en lobbyfirma med uppdrag från stora brittiska företag. Han har tidigare varit rådgivare åt den amerikanska regeringen i handelsfrågor. 

Shanker Singham är utbildad jurist, specialiserad på handels- och konkurrensfrågor. Han är VD för företaget Competere som ger experthjälp i handelsfrågor. Sedan folkomröstningen om Brexit har han varit flitigt intervjuad i brittiska medier som BBC och Channel 4.

Intervjun och efterföljande debatt sänds i Agenda den 10 februari, klockan 21.15 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet