Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kinakännaren Björn Jerdén tror inte att Kinas ledare Xi Jinping skulle tillåta att demonstrationerna växer sig i närheten av proteströrelsen 1989. Foto: TT/AP/SVT

Därför lämnar inte Kina nollcovid-strategi: ”Svårt för Xi Jinping att byta linje”

Uppdaterad
Publicerad

Ständiga tester och stora nedstängningar får missnöjet att bubbla i Kina, med stora protester som följd. Men för det styrande kommunistpartiet och dess ledare Xi Jinping är det svårt att byta linje, menar Björn Jerdén vid Utrikespolitiska institutet, UI.

Det är oklart varför Kina tillämpar den stränga strategin. En förklaring kan vara den låga vaccinationstäckningen.

Det säger Björn Jerdén, doktor i statsvetenskap och chef för Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Ui, som själv tror att en annan förklaring väger tyngst.

– Kinas högsta ledning och partiets generalsekreterare Xi Jinping har investerat väldigt mycket personligt politiskt kapital i den här linjen. Det gör det svårt att byta linje nu, säger Jerdén.

Han ser protesterna som en ”stor prestigeförlust” för Xi, som nyligen omvaldes som kommunistpartiets generalsekreterare.

”En otrolig frustration”

Att landets ledning inte visat någon vilja att lätta på restriktionerna kan ha eldat på protesterna, tror Jerdén.

– Det tycks finnas en otrolig frustration i Kina. Folk upplever helt enkelt stora problem med den här nolltolerans-politiken och man ser inget ljus i slutet av tunneln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.