Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför påminner USA:s reträtt från Kabul om evakueringen av Saigon – och här är det som skiljer. Foto: SVT Arkiv/TT/AP

Därför påminner USA:s reträtt från Kabul om evakueringen av Saigon

Uppdaterad
Publicerad

Saigon 1975. Kabul 2021. Sedan bilderna från evakueringen av USA:s ambassad i Afghanistan började spridas på sociala medier har många liknat krigslutet med den amerikanska förlusten i Vietnam. Och enligt militärhistoriker finns det paralleller, men också olikheter.

Desperata människor skyndar sig att stiga på den helikopter som precis landat på ett tak. Samtidigt rycker fienden fram från alla håll. Efter ett långt krig med ett enormt antal döda är huvudstaden på väg att falla. USA evakuerar.

Bilderna från Sydvietnams slutskede 1975, då huvudstaden Saigon – som numera heter Ho chi minh-staden – föll till Nordvietnam har blivit ikoniska. Frågan är om bilderna från USA:s evakuering från ambassaden i Kabul, som också skedde med bland annat Chinook-helikoptrar, kommer att gå till historien på samma sätt.

”En väldigt ytlig utveckling”

Såväl USA:s presidenten Joe Biden som utrikesminister Anthony Blinken har tonat ner jämförelserna med Vietnamkrigets slutskede. Enligt Gunnar Åselius, professor i militärhistoria, finns det dock många paralleller:

– Att amerikanerna har investerat gigantiska summor, bland annat för att man försökte bygga upp en modern armé. Och att man hade en bild av att det här var ett samhälle på rätt väg. Det blir en väldigt ytlig utveckling, säger han och fortsätter:

– I Vietnam hade man också ett gigantiskt biståndsprogram men inget av det här hade någon verklig effekt på djupet. Utvecklingen har skett i storstäderna medan stora delar av landet inte ens är berörda. Det blir också svårare och svårare att dra sig ur eftersom man har investerat så mycket prestige i det. Sedan kollapsar allt.

”Finns också skillnader”

Men det finns också skillnader. Framför allt på motståndarsidan.

– Nordvietnam hade en väldigt kvalificerad militärapparat som var uppbackad av Sovjet och Kina. De hade också en stark politisk styrning av de militära förbanden och en struktur.

– Det här finns inte riktigt hos talibanerna. Där kan man prata om organiserad brottslighet och narkotikasmuggling, uppbackad av grannländer som Pakistan. Att göra jämförelser blir slagkraftigt men verkligheten är mer komplex.

Enligt Gunnar Åselius finns det en symbolik i bilderna där man klippt ihop evakueringen av Kabul med Saigon 1975. En aktör som spridit bilderna är statsägda RT (tidigare Russia Today).

– Det gör de nog med förtjusning. Alla hånade ryssarna när de drog sig ur Afghanistan 1989. De har också en uppfattning, som inte är helt ogrundad, att de kan den här regionen bättre än USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet