Foto: TT

Datum för brittisk folkomröstning bestämt

Uppdaterad
Publicerad

Nu är datumet för den brittiska folkomröstningen klart. Det blir 23 juni som Storbritannien bestämmer om landet ska vara kvar i EU eller inte, berättar David Cameron i ett uttalande direkt från London.

Detta innebär att omröstningen kommer att hållas mitt under Europamästerskapet i fotboll. Det är även samma dag som EU-ledarna ska samlas till sitt juni-toppmöte i Bryssel.

– Vi har bestämt att vara kvar i den Europeiska unionen, säger premiärminister David Cameron.

Brittisk EU-omröstning

– Ni kommer att bestämma, och vad ert beslut än är kommer jag att göra mitt bästa för att göra er till lags.

Storbritanniens premiärminister David Cameron är positiv till att stanna kvar i EU. Han säger att valet är i medborgarnas händer, men att hans rekommendation är tydlig. Han anser att Storbritannien är säkrare och starkare i ett ”reformerat” EU.

Åsikterna går isär

Senast i går uttryckte han liknande åsikter i frågan.

– Jag tror att vi är starkare, säkrare och bättre inne i ett reformerat EU och det är därför som jag kommer att kampanja med hjärta och själ för att övertyga det brittiska folket att stanna kvar, sade han.

Regeringen står bakom David Cameron och anser att Storbritannien bör vara kvar i EU.

Men det är inte alla som håller med David Cameron. Under fredagskvällen berättade justitieminister Michael Gove att han hellre ser att Storbritannien lämnar EU.

Om Michael Gove får sin vilja igenom eller inte kommer alltså att bli officiellt i samband med folkomröstningen 23 juni.

Britternas krav på EU

Storbritanniens regering har krävt förändringar inom fyra områden i sin relation till EU:

 * Starkare ställning i EU för de nationella parlamenten.

 * Garantier för att icke-euroländer inte drabbas av beslut inom eurozonen.

 * Löfte om att få stå utanför EU:s formella maningar om en ”allt fastare sammanslutning”.

 * Ett begränsat välfärdssystem för EU-medborgare i Storbritannien.

En folkomröstning ska sedan hållas i Storbritannien – senast den 31 december 2017 – för att avgöra frågan om landet ska stanna kvar eller lämna EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet