Japansk kejsare Akihito kommer avgå 2019. Foto: TT

Japans kejsare abdikerar 2019

Uppdaterad
Publicerad

Japans kejsare Akihito kommer att abdikera den 30 april 2019, meddelar landets premiärminister Shinzo Abe. Kronprins Naruhito, 57, väntas sedan ta över tronen dagen efter. Det blir i så fall den första abdikeringen av en japansk kejsare på nästan tvåhundra år.

– Regeringen kommer att göra sitt bästa för att försäkra sig om att det japanska folket kan fira kejsarens abdikation och kronprinsens tronföljd, sade Abe.

Har vårdats för cancer

Den populäre 83-årige kejsarens önskan om att kliva ner från tronen, med hänvisning till hans höga ålder och hälsa, chockerade landet förra året. Han har vårdats för prostatacancer och genomgått en hjärtoperation.

Ny lag

Japans parlament stiftade i somras en lag som möjliggör för kejsare Akihito att abdikera. Lagen slog fast att abdikeringen måste ske inom tre år, och att den inte kan användas av framtida kejsare.

Japan är en av världens äldsta monarkier. Endast män har möjlighet att bestiga tronen.

FAKTA: JAPANS KEJSARFAMILJ

Kejsarfamiljen består av 19 medlemmar och leds av kejsar Akihito som har haft det traditionstyngda ämbetet i 27 år. Han har avsagt sig sin gudomliga status och anses vara en relativt modern kejsare, utbildad till marinbiolog. Han är gift med Michiko Shoda och har en yngre bror, prins Masahito Hitachi.

Kejsarens födelsedag är nationaldag

Kejsaren är 83 år gammal och hans födelsedag firas som nationaldag i Japan.

Han har tre barn och den äldste sonen, den 57-årige kronprinsen Naruhito, är tronföljaren.

Kronprinsen har bara ett barn, prinsessan Aiko. Eftersom hon är kvinna kommer hon inte att kunna ärva tronen efter sin far.

Prins Hisahito blir tronföljare

Budet går då till kejsarens andre son, Akishino, som är pappa till tre barn. Han har två döttrar, Mako och Kako och en son, prins Hisahito. Sonen är född 2006 och står nu som trea att inta den kejserliga tronen.

Får inte abdikera

Den kejserliga förordningen från 1947 tillåter bara familjens män att gifta sig med icke-kungliga kvinnor och att efterträda kejsaren. Kejsaren får inte abdikera men kejsar Akihito har fått dispens. Han har sagt att han inte längre klarar sina plikter bland annat på grund av hjärtproblem. Parlamentet har därför beslutat att han har tre år på sig att avgå. Beslutet gäller dock bara honom och inte framtida kejsare.

Avsäga sig titel

Om en kvinnlig familjemedlem, som prinsessan Mako, väljer en man av folket, måste hon avsäga sig sin titel och hennes framtida barn får inte heller kunglig status.

Kejsardömet i Japan finansieras med statliga medel. De har ingen egen förmögenhet och det mesta av deras tillgångar konfiskerades efter andra världskriget.

2600 år gammalt

Den japanska monarkin inrättades för 2600 år sedan och när en ny kejsare tillträder inleds en ny tideräkning. Namnet på perioden står för kejsarens inriktning. Akihitos tidräkning kallas Heisei och handlar om inre frid, yttre blomstring och fred.

Kejsaren är landets statsöverhuvud men har endast ceremoniell makt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.