Foto: Niclas Berglund

”Vi har inga drömmar kvar längre”

Uppdaterad
Publicerad

Efter sju veckors strider i Gaza slöts vapenvila mellan Hamas och Israel i slutet av augusti. SVT har återbesökt ett sargat Gaza där avsaknaden av hjälp gjort att hoppet för en bättre framtid gått upp i rök.

– På många håll är förödelsen total, hela bostadsområden ligger i ruiner. Under kriget förstördes runt 100.000 bostäder och sedan dess har det egentligen inte hänt någonting, säger SVT:s Samir Abu Eid.

SVT:s team träffar sjubarnsfamiljen Hassaneen, en av de hundratusentals familjer som blev hemlösa i kriget. De bor mitt bland ruinerna, trots att det är mycket farligt.

Konflikten i Gaza 2014

– Jag är rädd för barnens skull när de leker. De är ju mitt eget kött och blod, säger Madi Hassaneen.

– Israel hävdar att Hamas har tunnlar här. Det stämmer, men jag bodde här innan Hamas kom. Vad ska jag ta mig till? Vart ska jag flytta? Husen stod här innan tunnlarna fanns. Dessutom är tunnlarna inte i bruk nu, fortsätter han.

”Förstörelsen är total”

Och trots många löften och givarkonferenser lyser hjälpen med sin frånvaro. Någon återuppbyggnad är det inte tal om – än.

– Så länge situationen är som den är finns ingen framtid. Vi har inga drömmar kvar längre, säger Madis fru Asma Jamil.

Den här veckan besöker förra ärkebiskopen Anders Wejryd Gaza.

– Det man slås av är att förstörelsen är så total, att det är så lite som är oberört. Detta är verkligen ett krig där civilbefolkningen betalat nästan hela priset, säger han.

Samir Abu Eid berättar att det inte finns mycket resurser till att röja upp efter förödelsen.

– När vi har tagit oss runt under dagen såg vi bara två grävmaskiner i arbete. Det kommer ta flera år att bara röja upp. En del talar om decennier, säger han.

Nära 1.800 palestinier och 67 israeler omkom i den senaste Gazakonflikten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet