Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
David Boati om bråket mellan Astra Zeneca och EU. Foto: SVT

De brittiska tidningarna: ”Nej, ni får inte våra vaccin”

Publicerad

”Ett första praktgräl efter separationen”, så beskriver SVT:s Europakorrespondent David Boati det pågående vaccinbråket mellan EU och läkemedelsbolaget Astra Zeneca som Storbritannien dragits in i.

Meningsskiljaktigheter som handlar om vem som bär ansvar för Astra Zenecas kraftigt försenade vaccin samt hur det kan lösas. Storbritannien som får sina doser enligt avtal vill inte dela med sig.

För EU:s del innebär leveransstrulet ungefär 60 procent färre doser än vad som räknats med mellan januari och mars.

Irritationen växer. EU vill få det man betalat för. Hur Astra löser det är upp till dem menar EU. Vi gör så gott vi kan, har Astra svarat som tidigare i veckan även meddelade att det inte är möjligt att frångå avtalet med Storbritannien för att kompensera EU-länderna.

Storbritanniens inrikesminister Michael Gove instämde i att det inte var ett alternativ.

– Nej, det viktigaste är att se till att den plan som vi kommit överens om och som vårt vaccinationsprogram bygger på också genomförs, sade han tidigare i en intervju i BBC Radio.

”Spänner musklerna”

SVT:s David Boati berättade om ett EU som nu spänner musklerna samtidigt som britterna försvarar sina doser. På de brittiska tabloiderna syns rubriker som ”Nej, ni får inte våra vaccin” och ”Själviska EU vill ha vårt vaccin”.

– Det är inte utan en viss skadeglädje som tabloiderna konstaterar att Storbritannien ligger ganska långt före EU i sitt vaccinationsprogram. Nu fortsätter de få sina vaccin som planerat medan EU inte får det. De som var för Brexit menar att det ett argument för att det var rätt val att lämna EU. 

”Prestigeseger för Johnson”

Storbritannien har varit hårt drabbat av det muterade viruset och ökade smittotal.

– Det får ses lite som en slags presitgeseger för Boris Johnson. Samtidigt ska man kanske inte ta tabloiderna på för stort allvar. De underblåser gärna konflikter och använder en landskamps-retorik, säger David Boati.

Hör SVT:s Europakorrespondent David Boati berätta mer om vaccin-konflikten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer