Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör finansmannen och människorättsaktivisten Bill Browder i inslaget. Foto: Grafik: Nicklas Larsson

Finansexperten: Sanktionerna borde riktas mot Putins innersta krets

Uppdaterad
Publicerad

Den internationellt inflytelserike finansmannen och människorättsaktivisten Bill Browder anser att de enda sanktioner som skulle svida för Putin är om man fryser de tillgångar han har deponerat hos ett antal ryska oligarker.

– Om dessa människor utsätts för sanktioner skulle det skapa en rejäl påtryckning och diskussion med Vladimir Putin. Eftersom det är där alla pengar finns, säger Bill Browder.

Browder är vd för det som en gång var en av världens mest framgångsrika fondbolag med fokus på ryska investeringar. Hans finansbolag Hermitage Capital gav sig på flera av de största ryska bolagen tills en dag Vladimir Putin och regeringen slog tillbaka.

År 2005 nekades han inresa till Ryssland och han förklarades vara ett hot mot den ryska nationella säkerheten. Rysk polis gjorde razzior mot bolagets Moskvakontor och hans advokat Sergej Magnitskij greps. År 2009 dog Magnitskij i ryskt fängelse.

Sedan dess har Browder kämpat för att den ryska politiska och finansiella eliten ska utsättas för ekonomiska sanktioner från väst.

Lång lista

Nyligen publicerade EU en sanktionslista med hundratals namn på ryska parlamentsledamöter, officerare och regeringstjänstemän.

– Putin bryr sig inte om det. Men om du tar de namn på oligarker som ni tittat på plus ett antal liknande namn och lägger till dem på EU:s lista, och det brådskar, så är vi plötsligt med i matchen igen. Och då har vi en verklig förhandlingsposition eftersom det handlare om något som de verkligen bryr sig om, säger Browder i en intervju med SVT.

Bryr sig mer om pengar

Enligt Bill Browder förvaltar oligarkerna kring Putin presidentens mycket stora förmögenhet. Dessutom är de själva mycket förmögna.

– Dessa människor bryr sig mer om pengar än människoliv. Och jag tror att de skulle bli ordentligt chockade om deras tillgångar blev frysta.

Den som tittar på finanstidningens Forbes lista över världens rikaste personer hittar en lång rad med ryssar. Många av dem är så kallade oligarker, det vill säga ryska affärsmän som framför allt blivit mycket förmögna under en relativt kort period i samband med de ryska privatiseringarna.

-De flesta av dessa oligarker blev förmögna på grund av Putin. Och enligt mig så förvaltar de flesta av de oligarkerna pengar som tillhör Vladimir Putin, säger Bill Browder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer