Visa alla (2)
Visa alla (2)

”De håller på att bygga en mur runt Ungern”

Publicerad

I Ungern har regeringen beslutat att en student som läser en avgiftsfri femårig linje på universitetet inte kan söka sig utomlands förrän efter tio år.

– De håller på att bygga en mur runt Ungern, säger 28-årige Karo Füzessi.

Han syftar på regeringens beslut att införa så kallade studentkontrakt. Filosofistudenten Karo Füzessi berättar att den som går en avgiftsfri kurs sen måste arbeta den dubbla tiden i Ungern för att slippa betala kostnaden för utbildningen.

”Bör använda andra medel”

Regeringen menar att samhället inte kan betala för dyra utbildningar bara för att läkare och ingenjörer sen ska söka jobb utomlands.

– Vi tycker att regeringen ska använda andra medel för att få välutbildade att stanna, som en dräglig lön och framtidsutsikter, säger Karo Füzessi.

Karo Füzessi är en av ledarna för studentrevolten. SVT Nyheter träffar honom och andra unga ungrare på en liten pub nära universitetet. Studenterna planerar ännu en demonstration och de debatterar högljutt sina planer.

Anser att studenterna ska bidra

Krisdrabbade Ungern försöker spara sig ur en svår ekonomisk situation och regeringen anser att även studenterna ska bidra. Förutom studentkontrakten måste allt fler nu betala höga avgifter för att få studera. Den billigaste utbildningen kostar drygt 10.000 kronor per läsår, den dyraste 60.000.

– Vi protesterar mot att fattigare ungrare inte har samma möjlighet att läsa en högre utbildning, säger Karo Füzessi och tillägger att utbildning är allas framtid och även statens.

Flora Botos och hennes väninna står utanför ekonomihögskolan och röker. Hon har valt att betala avgiften istället för att läsa på ett universitet i annat EU-land där utbildningen är gratis.

– Jag bor hemma hos mamma och pappa, det blir trots allt billigare än att studera utomlands, säger hon.

Flora Botos berättar att hälften av hennes klasskamrater från gymnasiet nu lämnat landet.

”Vi har inget val”

Ett av studenternas demonstrationståg drar genom staden. Det är kallt, men kampglädjen finns där. I universitetets aula håller Karo Füzessi ett brandtal mot studentkontraktet och de nya avgifterna. De andra studenterna skanderar högljutt ”vi tillåter inte det”.

Senare samma kväll ockuperar en grupp studenter en lokal i en annan universitetsbyggnad och övernattar där.

Juriststudenten Daniel Szabo berättar att studentkontraktet bryter mot EU:s regler om fri rörlighet för arbetskraft.

– Vi har inget val än att fortsätta demonstrera, säger Daniel Szabo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer