Akeno är mellan 20 och 25 år, hon vet inte säkert, det är inte viktigt här. Hennes dotter är ungefär ett och ett halvt år och Akeno oroar sig mycket för att hon inte har någonting att ge dottern att äta. Foto: Lena Scherman/SVT

I Sydsudan äter människor gräs för att överleva

Uppdaterad
Publicerad

Vi är i en liten by i sydöstra hörnet av Sydsudan, mot gränsen till Etiopien. I området bor Nyangatomfolket, 70.000 människor som är på randen till en svältkatastrof. Torka och inbördeskrig har gjort att hela landet är drabbat av bristen på mat. Men just hit ut kommer ingen hjälp för att vägen in är för dålig. Och Nyangatomfolket har just nu bara gräs och små vilda stenfrukter att äta.

Vi möter Akeno, hon är runt 25 år och har en liten flicka på ett och ett halvt år på armen. Hon står i skuggan under en hydda som används som ett lager för mat - när det finns mat.

Nu är lagren tomma och det enda de har att äta är ett slags vildgräs och några hårda stenfrukter.

Halv matranson

FN:s livsmedelsprogram, WFP, har halverat dagsransonen man delar ut i Sydsudan, från 500 gram om dagen per person, till 250 gram, därför att man inte har pengar tillräckligt till alla som är behövande.

Men inte ens WFP:s små ransoner når fram till Nyangatomfolket eftersom den enda vägen in i området är i princip ofarbar.

Vägen mellan Kenya och Sydsudan är vattendränkt och svår att fördas på. Foto: Lena Scherman/SVT
Efter att ha fått loss den ur leran färdas reporterteamet längs med den vattendränkta vägen. Foto: Lena Scherman/SVT

Människor på flykt

En tredjedel av Sydsudans befolkning befinner sig på flykt. Flyktingkrisen i Sydsudan är den snabbast växande i världen, och biståndsorganisationer varnar ändå för att den kan förvärras, allt eftersom konflikten i området inte löser sig och torkan och missväxten förvärras.

Akeno skulle också vilja gå härifrån, för att hitta mat till sitt barn. Men hon äger ingen åsna, som skulle göra det möjligt.

”Food-for-work”

Men en pingstförsamling från Jönköping har beslutat sig för att hjälpa till med en ny väg in, så att hjälpsändningarna från FN ska nå Nyangatomfolket. I ett ”food for work”-program, där byborna själva röjer vägen mot att de får mat i betalning, har man lyckats röja 7 mil väg.

– Först vill man hjälpa i krisen. Men sen vill man också hjälpa till långsiktigt så att de är bättre förberedda när det blir problem nästa gång, säger Bengt Klingberg, pingstpastor från Jönköping.

Vägarbetet står stilla

Men just nu står vägbygget stilla eftersom regnperioden kom emellan. Församlingen har inte tillräckligt mycket pengar för att betala transporterna av mat.

Flygbild över den vattentäckta vägen. Foto: Lena Scherman/SVT

TV: Se hela reportaget från Sydsudan i ”Korrespondenterna” i SVT Play

FAKTA/Det överlever Nyangatomfolket på

  • Ett slags vilt växande gräs
  • Hårda stenfrukter som måste kokas i timmar
  • Get- och komjölk som kärnas till smör
  • Blod de tappar från kornas halsven

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.