Det tog 8 månader innan de kom fram till målet – barnhemmet på Phuket. Foto: Pablo Torres SVTVisa alla (9)
Visa alla (9)

De cyklade till Thailand för att hjälpa barnen

Uppdaterad
Publicerad

Efter 1.800 mil på cykel genom 18 länder nådde en mycket speciell grupp cyklister idag sitt mål: Phuket i Thailand.
Deras resa har pågått i drygt 8 månader – allt för att samla in pengar till det barnhem ,som blev Susanne Janson livsprojekt efter tsunamin för knappt 10 år sedan.

Det är fuktigt i Muang Mai, strax utanför Phukets flygplats. Det lilla området kring barnhemmet är utsmyckat med ballonger och plakat. Mitt i röran står Susanne Jansson. Sedan tsunamin tog hennes döttrar, Josefine och Elenor, ifrån henne betyder arbetet på barnhemmet allt. Hit flyttade hon med sin sambo Hans Forssell nästan direkt efter katastrofen.

– Det är fantastiskt att de här fyra killarna offrat så mycket för oss och våra barn. Det betyder allt, tänk att de har cyklat sedan i slutet av mars. Det var Calle Wollgård som kom med idén. Han har varit här i två omgångar som volontär, berättar Susanne.

Gav 300.000 kronor

De första tramptagen togs i Sverige den 29 mars. Sedan dess har de cyklat via Danmark, Tyskland, Tjeckien, Österrike, Slovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Grekland, Turkiet, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Kina och Laos hela vägen till slutmålet i Thailand. I Kina fick Calle Wollgård, Christofer Johansson, Tomi Blumén och Fredrik Jessen sällskap av Mr Lee som valde att cykla med de sista 600 milen.

– Jag gör det för barnen och Sussie och Hans. Jag har sett hur de sköter det här arbetet och tror inte det finns några som sköter ett sånt här ställe bättre än dem, säger Calle Wollgård.

Både svenskar, andra turister och flera thailändare tog emot cyklisterna i den 35-gradiga värmen. Totalt har den långa resan gett barnhemmet nästan 300.000 kronor.

– Vi har kunnat fortsätta vårt arbete här i 10 år eftersom många svenskar känner tacksamhet för vad thailändarna gjorde för oss efter tsunamin. Allt vi gör här är ett sätt att betala tillbaka, säger Susanne Janson.

”Mitt liv har fått en mening igen”

Runt om oss springer barnen som har fått chansen att bo på det lilla barnhemmet. De kommer från fattiga, utsatta familjer i området. Och utan en plats på barnhemmet skulle de inte ha en chans till en utbildning.

– Det här är min familj nu. Jag lever med min sorg varje dag och bär den med mig, men försöker att fokuserar på det positiva. Mitt liv har fått en mening igen. Och en sån här dag känner jag ett sånt otroligt stöd, säger Susanne Janson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer