Visa alla (5)
Visa alla (5)

De dog i attacken mot Charlie Hebdo

Uppdaterad
Publicerad

Nio journalister, två poliser och en vaktmästare miste livet i attentatet mot den franska tidningen Charlie Hebdo i går. De flesta av de dödade journalisterna var tecknare på tidningen.

Tecknaren Stéphane ”Charb” Charbonnier, 47, har varit tidningens redaktionschef sedan 2012. Han har levt under polisskydd i tre år, sedan Charlie Hebdo publicerade en Mohammedteckning 2011. För två år sedan hamnade han på Al Qaedas dödslista.

– Mohammed är inte helig för mig, sa han till nyhetsbyrån AP 2012. Jag lever under fransk lag, inte Koranens.

Både han och hans livvakt, 49-årige Franck Brinsolaro, mördades i går. Brinsolaro hade många års erfarenhet inom SDLP, som skyddar högt uppsatta personer i Frankrike.

Elsa Cayat, 54, var en av få kvinnliga medarbetare i Charlie Hebdo. Hon var psykolog och skrev en kolumn under titeln ”Divan”, soffa, som publicerades varannan vecka.

Jean ”Cabu” Cabut, 76, var en av Frankrikes mest kända satirtecknare och upphovs man till två lika kända figurer, Le Grand Duduche och Beauf.

– I Frankrike vet alla vem Cabu är, säger frilansjournalisten Johan Tollgerdt som träffade tecknaren för ett par år sedan. Han drog med mig på en restaurang strax intill kvarteret och bara på den här lilla korta sträckan kom många människor fram och hälsade och log mot honom. Han var så pass välkänd att han blev igenkänd på gatan och det märktes att han var väldigt, väldigt uppskattad.

Gjorde tidningens sista verk innan dådet

Philippe Honoré, 74, fick sin första teckning publicerad redan som tonåring och specialiserade på rebusar. Han var den som hade gjort tidningens sista verk innan dådet, en bild på Islamiska statens ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Honoré har även medverkat i Expressen.

Georges Wolinski, 80, började sin karriär på 1960-talet och publicerades i flera franska tidningar fram till sin död. Han hade jobbat för Charlie Hebdo sedan starten och var känd för sina sexuellt provocerande verk.

57-årige Bernard Verlhac, känd som Tignous, arbetade för Charlie Hebdo sedan 90-talet. För ett par år sedan var han med i en dokumentär om dödshot från islamister tillsammans med kollegerna Cabu och Georges Wolinski.

Bernard Maris, 68, var en framgångsrik ekonom, professor och kolumnist för franska medier, bland annat Charlie Hebdo i vilken han skrev under pseudonymen ”Oncle Bernard”.  Han satt sedan några år tillbaka i den franska centralbankens styrelse.

Flyttade till Frankrike från Algeriet

Redaktören Moustapha Ourrad föddes i Algeriet och flyttade till Frankrike som 20-åring. Han hade arbetat på flera franska tidskrifter som korrekturläsare.

Michel Renaud, 69, hade tidigare arbetat som journalist, och var vid tiden för sin död verksam som festivalarrangör. I går var han på besök på redaktionen.

Frédéric Boisseau, 42, var vaktmästare i byggnaden där Charlie Hebdo hade sin redaktion. Enligt franska medier blev han mördad i lobbyn när gärningsmännen trängde sig in i huset.

Polismannen Ahmed Merabet, 42, mördades när de två misstänkta flydde tillbaka till sin bil, medan han låg skadad på gatan utanför Charlie Hebdos redaktion.

Mördarna ropade tecknarnas namn

Tidningens tecknare var välkända namn som hade varit verksamma i decennier och mördarna ska ha ropat ut deras namn innan de sköts ner.

Medarbetare på Charlie Hebdo har sagt att tidningen kommer att ges ut nästa vecka som vanligt, men med en upplaga på en miljon istället för 60.000.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer