Hasna Harini med dottern Raghab och maken Basel. Foto: Ahmed Medhat

De flyttar tillbaka till krigets Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Hasna Hariri och hennes man Basel flydde undan striderna i Syrien för tre år sen. Nu gör de som tusentals andra och packar väskorna igen för att återvända – trots kriget och UNHCR:s varningar.

Under de senaste månaderna har allt fler syriska flyktingar valt att återvända till Syrien trots striderna. FN:s flyktingorgan UNHCR ser på utvecklingen med oro och uppmanar flyktingarna att inte återvända på grund av farorna.

Cirka fyratusen syriska flyktingar per månad återvänder nu till Syrien från Jordanien.

– När vi lämnade Syrien fick jag bara med mig kläderna, säger Hasna Hariri när jag träffar henne i flyktinglägret Zaatari nära den syriska gränsen i norra Jordanien.

Hon drar upp blixtlåset på en av väskorna hon fyllt inför resan i nästa vecka, och visar innehållet. Där finns blöjor och mjölkpulver till sonen Salman och dottern Raghad, te, socker och kaffe.

”Vi kan inte bara vänta”

Det är ett farligt val de står inför. Både Hasna och Basel säger att de är rädda.

– Jag kan inte jobba här i Jordanien. Vårt liv här är dyrt och våra barn har ingen framtid. Vi kan inte bara sitta här och vänta på att kriget ska ta slut, säger Basel.

Varje dag går nu bussar från flyktinglägret Zaatari de tio kilometerna till den syriska gränsen. Därifrån får flyktingarna klara sig själva.

Huset är sönderbombat

Basel säger att läget just nu är lugn i hembyn i södra Syrien. Han är medveten om att situationen snabbt kan förändras. Familjens hus är delvis sönderbombat men de hoppas kunna bygga upp det igen.

– Om det blir nya strider så får vi flytta till en annan by. Jag är orolig, men jag vill inte lämna allt och resa till Europa som många andra, säger han.

Ragah och Salman vaknar från eftermiddagsvilan. Den en och en halv månad gamle Salman skriker hungrigt efter att bli ammad, men tvååriga Ragah kommer nyfiket fram och tittar på SVT:s kamera.

Svårt att leva i Jordanien

Syriska flyktingar lever under allt svårare förhållanden i Jordanien. 86 procent lever under fattigdomsgränsen. Flyktingar har inte tillstånd att arbeta och regeringen har nyligen dragit in den fria sjukvården.

I början av september drog FN:s matorgan World Food Programme in matbiståndet för 229.000 syrier i landet, i brist på internationella donationer. Situationen har ställt många familjer inför ett svårt val. Det indragna matbiståndet gäller de flyktingar som inte bor i läger.    

– Vi betraktar inte någon plats i Syrien som säker för civila. Det säger sig själv att ingen återvänder till ett krig om de inte har det mycket svårt, säger Nasser Touaibia, kommunikationschef på FN:s flyktingorgan UNHCR i Zaatari.                                                 

Syrier som gör valet att återvända köper en enkelbiljett. De har ingen rätt att komma tillbaka till Jordanien.

”Vi vet inte mycket”

Medan vi är på besök hos familjen Hariri kommer ett dödsbud. En avlägsen släkting har dödats i strider i Syrien. Hasna drar ett djupt andetag men fortsätter att packa.

– Det har gått tre och ett halvt år sedan vi var i Syrien. På ett sätt är det som att återvända till ett annat land. Vi vet inte mycket om läget, säger hon.

SVT Nyheter har ändrat namnen för att undvika risker för familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.