I sitt tal riktade sig Khan direkt till Trump och sa att Trump inte hade offrat någonting för USA, medan hans son offrat sitt eget liv. Foto: TT

Soldatföräldrarna gav Trump svar på tal

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps svar till två föräldrar som förlorat sin son i Irakkriget har väckt reaktioner. Makarna Khan höll ett känsloladdat tal på Demokraternas konvent där de bland annat sa att Trump inte hade låtit deras son, som var muslim, få komma in i USA.

Under Demokraternas konvent höll Khizir Khan, vid sidan om sin fru Chazala Khan, ett bejublat tal. Deras son var muslim och soldat med kaptensgrad i den amerikanska armén. Sonen dödades av en bilbomb i Irak 2004. Han var då 27 år.

Stora applåder

– Jag ber er att hedra min sons minne genom att gå och rösta på Hillary Clinton, sa Khan bland annat och kallade sig och sin familj för patriotiska amerikanska muslimer, vilket fick stora applåder. Han sa också att han är stolt att kunna uppfostra sina barn i ett land där de är fria att vara sig själva.

Hård kritik mot Trump

I talet fick Donald Trump hård kritik för sina kommentarer om muslimer.

Till Donald Trump hälsade Khan att han kan tänka sig att låna honom en kopia av konstitutionen, och plockade fram den och höll upp framför publiken, vilket även det fick stora applåder.

I en intervju med ABC News under lördagen levererade Trump sitt svar. Han tyckte att Khizr Khan verkade vara en ”trevlig kille” men tillade:

– Om du tittar på hans fru, hon stod där, men hon hade inget att säga. Förmodligen så, om du frågar mig, så var hon kanske inte tillåten att säga någonting.

Trump antydde att hon inte tilläts prata på grund av muslimska traditioner, och upprepade för New York Times:

– Jag skulle vilja höra hans fru säga någonting.

Försvarade sin fru

Efter att ha hört Trumps kommentarer svarade Khizr Khan i New York Times med att försvara sin fru, som han sa hade hjälpt till med att skriva talet.

Han gav också ett syrligt svar till republikanen, där han refererade till kontroverserna kring Trumps fru Melania Trumps tal på Republikanernas konvent.

– Till skillnad från Donald Trumps fru så plagierade jag inte mitt tal, säger Khizr Khan.

”Vem skrev det?”

I sitt tal på konventet riktade sig Khan också direkt till Trump och sa att Trump inte hade offrat någonting för USA, medan hans son offrat sitt eget liv.

– Vem skrev det? Var det Hillary Clintons talskrivare som skrev det? Säger Trump i ABC-intervjun.

New York Times skriver att Trumps kommentarer om ett par som förlorat sin son i krig och som inte är offentliga personer har väckt reaktioner i sociala medier.

”Det är förkastligt”

Ibrahim Hooper, talespersonen för Rådet för amerikansk-islamiska relationer, säger till tidningen:

– Det är förkastligt att någon, inte minst en presidentkandidat, skulle vilja ta äran av en amerikan som gett sitt liv för det här landet.

Tim Miller, som tidigare var kommunikationsdirektör för republikanen Jeb Bush kampanj, kallade Trumps kommentarer för ”inhumana”.

Läxade upp Trump

Chazala Khan säger själv till NBC att hon var tyst under talet i konventet för att hon har så svårt att hålla tillbaka känslorna när hon talar om sin sons död.

– Jag la band på mig själv under hela talet. Det är väldigt jobbigt.

Men på söndagen läxade Chazala Khan upp Trump i en debattartikel i Washington Post:

”När han talar om islam, är han okunnig”, skriver hon och syftade på att Trump har sagt att han vill begränsa muslimers rätt att ta sig in i USA.

Kampanjchefen replikerar

På söndagen gav också Donald Trumps kampanjchef, Paul Manafort, ytterligare ett svar till makarna Khan och alla som kritiserat presidentkandidatens uttalande.

– Mr. Trump är förstås ledsen över vad familjen Khan har fått utstå, precis som han kände sig ledsen när anhöriga till personer som fallit offer för illegala, kriminella immigranter talade inför Republikanernas konvent. Det handlar inte om familjen Khan. Det Mr. Trump talar om är, vilket jag också förväntar mig att media borde tala mer om, är hur vi ska skydda oss mot nationella säkerhetsrisker och terrorister, sade Manafort till CNN, rapporterar Reuters.

Manafort fortsatte med att förklara att det är därför Donald Trump tidigare krävt ett tillfälligt stopp för invandring till USA. Speciellt för personer som kommer från länder som där det förekommer terrorism eller länder som är i krig.

Republikaner reagerar

Trumps uttalanden har också väckt uppmärksamhet inom de egna leden. Den republikanske guvenören John Kasich från Ohio, som även han deltog i primälvalen men hoppade av i maj, twittrade att: ”Det finns bara ett sätt att tala om en hjältes föräldrar – med heder och respekt. Kapten Khan är en hjälte. Tillsammans ska vi be för hans familj.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet