Tina Matias packar väskan för att resa till Angola. Foto: SVT

De forna kolonierna – de arbetslösas hopp

Uppdaterad
Publicerad

I Portugal vänder allt fler arbetslösa högutbildade blicken mot de forna kolonierna. Länder som Angola, Mocambique och Kap Verde växer så det knakar och skriker efter utbildad arbetskraft, samtidigt som det finns väldigt få  jobb för  till exempel ingenjörer i södra Europa.

Korrespondenterna träffar Tina Matias hemma i hennes hus i byn Santarem strax norr om Lissabon. Hon talar i telefon med sin sambo Antonio som redan flyttat till Angolas huvudstad Luanda:

–Resan är bokad till på torsdag. Du möter mig väl på flygplatsen?

–Ja. När kommer du?

– Planet borde vara framme runt åtta på kvällen.

Tina Matias funderar såklart på hur det ska gå att byta lugnet mot trängseln bland fem miljoner andra invånare i Angolas huvudstad Luanda. Hennes sambo, som arbetar med att reparera stora maskiner på fabriker, flyttade i augusti. Tina, jobbar med skönhetsvård och det har få i krisens Portugal råd med i dag, så hon åker nu för att se om det också för henne är i Angola framtiden finns.

–Jag har fått erbjudande om arbete där. Hustrun till en av min mans affärsbekanta vill öppna en frisersalong för Angolas societet, och hon vill även erbjuda skönhetsvård. Så hon frågade om jag ville komma och titta. Det är lite därför jag åker nu. För att titta på bostaden, arbetsplatsen och skolan Marta ska gå i. För jag tar min dotter med mig.

Liten chans till jobb
Utanför Angolas konsulat i Portugals huvudstad Lissabon ringlar en lång kö av förhoppningsfulla. Det liknar de köer man brukar se utanförför västerländska ambassader i utvecklingsländer. Men här är bilden tvärtom. Här är det en vit dåligt klädd medelklass som köar, medan afrikanska diplomater i fina kostymer ser på. Och de som står i kön är inga outbildade fattiglappar. Det är proffs, ofta välutbildade, som tappat tron  på möjligheterna att få jobb i Portugal, särskilt att få jobb som motsvarar deras kvalifikationer och ger bra betalt.

Arbetslösheten i Portugal är visserligen ”bara” runt 17 procent officiellt, men lönerna sjunker samtidigt som skatter och avgifter stiger – precis som känslan av vanmakt.

Angola lockar
Vi söker upp Jorge Fonseca som jobbar med att hjälpa arbetslösa högutbildade till nya jobb. Hans rekryteringsbyrå har bråda tider och, säger han, uppåt 30 procent av hans klienter vill till det snabbväxande Angola.

–De som vill till Angola är ingenjörer, folk från finanssektorn, it-ansvariga och folk i byggbranschen.

–Men i takt med att allt fler utvandrar till de afrikanska tillväxtländerna så sjunker faktiskt lönerna även där, förklarar Jorge Fonseca.

Lönerna i Angola var höga för tre, fyra år sedan. Just nu när många utvandrar från exempelvis Portugal och Brasilien till Angola så sjunker lönerna.

Men trots det kan man ändå tjäna dubbelt så mycket som i Portugal:

–Med alla omkostnader betalda, som boende, mat och bil så kan man allt som allt kan man lägga undan ungefär hälften av lönen, berättar Jorge Fonseca.

En av alla de arbetslösa byggingenjörer som ser Angola som det sista halmstået är civilingenjören Rudolfo Valente. Han visar runt på det senaste bygget där han var platschef - ett kombinerat hotellkomplex och lyxboende för rika utlänningar nordväst om Lissabon. Nu byggs ingenting här, säger han, absolut ingenting. Men i Angola, där ser han sin chans.

– Folk i Angola uppskattar fina hus och modern lyx. Åker jag inte till Angola, så blir det kanske Moçambique eller Kap Verde.

”Tänk så det kan gå”
Rudolfo är stolt över det han byggt, och över den kompetens och erfarenhet som han och andra har. Men bedrövad över att, som han säger, Portugals hjärnor måste flytta utomlands för att få arbeta.

– Så era forna kolonier, som ni tidigare exploaterade... Har de blivit ert sista hopp? frågar jag.

–Ja, tänk så det kan gå. Men antingen ger man upp eller också flyttar man. Jag ger inte upp, så jag måste flytta. I mitt fall måste jag ju arbeta minst 20 år till. Då måste jag ha ett jobb, och det har jag inte här.  Sedan är det ju barnen också.  Jag måste ge dem en framtid, och här känns det hopplöst, suckar Rudolfo Valente.

Så det finns inga jobb, inget hopp, inte i Portugal i alla fall, men kanske i Angola – där folkmajoriteten knappt har mat för dagen, där finns hopp för de portugiser som har just den expertis som Angolas olje- och diamantekonomi behöver, eller kan erbjuda den lyx som den lilla, men extremt rika eliten i landet har råd med.

– Eftersom vi tror att möjligheten till en bättre framtid finns i Angola så åker vi till Angola! säger Tina Matias.

Se reportaget i Korrespondenterna tisdag SVT2 kl 22.30 och därefter i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer