Tina Matias packar väskan för att resa till Angola. Foto: SVT

De forna kolonierna – de arbetslösas hopp

Uppdaterad
Publicerad

I Portugal vänder allt fler arbetslösa högutbildade blicken mot de forna kolonierna. Länder som Angola, Mocambique och Kap Verde växer så det knakar och skriker efter utbildad arbetskraft, samtidigt som det finns väldigt få  jobb för  till exempel ingenjörer i södra Europa.

Korrespondenterna träffar TinaMatias hemma i hennes hus i byn Santarem strax norr om Lissabon. Hon talar itelefon med sin sambo Antonio som redan flyttat till Angolas huvudstad Luanda:

–Resan är bokadtill på torsdag. Du möter mig väl på flygplatsen?

–Ja. När kommer du?

– Planet borde varaframme runt åtta på kvällen.

Tina Matiasfunderar såklart på hur det ska gå att byta lugnet mot trängseln bland fem miljoner andra invånare i Angolas huvudstad Luanda. Hennes sambo, som arbetarmed att reparera stora maskiner på fabriker, flyttade i augusti. Tina, jobbar med skönhetsvårdoch det har få i krisens Portugal råd med i dag, så hon åker nu för att se omdet också för henne är i Angola framtiden finns.

–Jag har fåtterbjudande om arbete där. Hustrun till en av min mans affärsbekanta vill öppnaen frisersalong för Angolas societet, och hon vill även erbjuda skönhetsvård. Såhon frågade om jag ville komma och titta. Det är lite därför jag åker nu. Föratt titta på bostaden, arbetsplatsen och skolan Marta ska gå i. För jag tar mindotter med mig.

Liten chans till jobb

Utanför Angolaskonsulat i Portugals huvudstad Lissabon ringlar en lång kö avförhoppningsfulla. Det liknar de köer man brukar se utanförför västerländskaambassader i utvecklingsländer. Men här är bilden tvärtom. Här är det en vitdåligt klädd medelklass som köar, medan afrikanska diplomater i fina kostymerser på. Och de som står i kön är inga outbildade fattiglappar. Det är proffs,ofta välutbildade, som tappat tron  påmöjligheterna att få jobb i Portugal, särskilt att få jobb som motsvarar deraskvalifikationer och ger bra betalt.

Arbetslösheten iPortugal är visserligen ”bara” runt 17 procent officiellt, men lönerna sjunker samtidigt som skatter och avgifter stiger – precis som känslan av vanmakt.

Angola lockar

Visöker upp Jorge Fonseca som jobbar med att hjälpa arbetslösa högutbildade tillnya jobb. Hans rekryteringsbyrå har bråda tider och, säger han, uppåt 30procent av hans klienter vill till det snabbväxande Angola.

–De som vill tillAngola är ingenjörer, folk från finanssektorn, it-ansvariga och folk ibyggbranschen.

–Men i takt med attallt fler utvandrar till de afrikanska tillväxtländerna så sjunker faktisktlönerna även där, förklarar Jorge Fonseca.

Lönerna i Angolavar höga för tre, fyra år sedan. Just nu när många utvandrar från exempelvis Portugaloch Brasilien till Angola så sjunker lönerna.

Men trots det kanman ändå tjäna dubbelt så mycket som i Portugal:

–Med allaomkostnader betalda, som boende, mat och bil så kan man allt som allt kan manlägga undan ungefär hälften av lönen, berättar Jorge Fonseca.

En av alla dearbetslösa byggingenjörer som ser Angola som det sista halmstået är civilingenjörenRudolfo Valente. Han visar runt på det senaste bygget där han var platschef -ett kombinerat hotellkomplex och lyxboende för rika utlänningar nordväst omLissabon. Nu byggs ingenting här, säger han, absolut ingenting. Men i Angola, där ser han sin chans.

– Folk i Angolauppskattar fina hus och modern lyx. Åker jag inte till Angola, så blir det kanske Moçambique eller Kap Verde.

”Tänk så det kan gå”

Rudolfo är stoltöver det han byggt, och över den kompetens och erfarenhet som han och andrahar. Men bedrövad över att, som han säger, Portugals hjärnor måste flyttautomlands för att få arbeta.

– Så era fornakolonier, som ni tidigare exploaterade... Har de blivit ert sista hopp? frågarjag.

–Ja, tänk så detkan gå. Men antingen ger man upp eller också flyttar man. Jag ger inte upp, såjag måste flytta. I mitt fall måste jag ju arbeta minst 20 år till. Då måstejag ha ett jobb, och det har jag inte här. Sedan är det ju barnen också.  Jagmåste ge dem en framtid, och här känns det hopplöst, suckar Rudolfo Valente.

Så det finns ingajobb, inget hopp, inte i Portugal i alla fall, men kanske i Angola – därfolkmajoriteten knappt har mat för dagen, där finns hopp för de portugiser somhar just den expertis som Angolas olje- och diamantekonomi behöver, eller kanerbjuda den lyx som den lilla, men extremt rika eliten i landet har råd med.

– Eftersom vi troratt möjligheten till en bättre framtid finns i Angola så åker vi till Angola!säger Tina Matias.

Se reportaget i Korrespondenterna tisdag SVT2 kl 22.30 och därefter i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.