Leon Brown och Henry McCollum. Foto: TT

Väntade på döden i 30 år – frias efter dna-test

Uppdaterad
Publicerad

Leon Brown och Henry McCollum som suttit fängslade i över 30 år för mord och våldtäkt har nu släppts efter att dna visat att de är oskyldiga.

1983 dömdes de för mord och våldtäkt på en elvaårig flicka i North Carolina. Halvbröderna är förståndshandikappade och erkände först att de begått brotten, men drog sedan tillbaka sitt erkännande och sade att de hade blivit tvingade att erkänna.

Nu är det med hjälp av dna bevisat att bröderna inte hade något med våldtäkten och mordet att göra. Domstolen i Robeson county frikände och släppte därför bröderna i dag.

”En tragedi”

Leon Brown, som 1983 dömdes till livstids fängelse, och Henry McCollum, som dömdes till döden, är i dag 50 respektive 46 år. När de arresterades 1983 var de 19 och 15 år.

– Det är skrämmande att vårt rättssystem tillät två förståndshandikappade barn att hamna i fängelse för brott de inte begått och sedan lät dem lida i 30 år. Henry har sett dussintals personer föras bort för avrättning. Det är omöjligt att beskriva med ord vad de här männen har varit med om och hur mycket de har förlorat, säger Ken Rose, Henry McCollum advokat.

– Det här är en tragedi som inte bara påverkat livet för de inblandade personerna, utan också North Carolinas juridiska system, säger Ann Kirby, Leon Browns advokat.

Välkänd sexförbrytare

Dna-provet visar att gärningsmannen i stället är en välkänd sexförbrytare som bara bodde ett kvarter ifrån platsen där flickans kropp hittade.

Polisen anklagas nu för att ha tvingat fram erkännandet av bröderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer