Demokraternas presidentkandidater år 2020 efter en debatt. Från vänster: Mike Bloomberg, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Joe Biden, Amy Klobuchar och Tom Steyer. Både Buttigieg, Steyer och Klobuchar har kastat in handduken. Foto: LOGAN CYRUS/AFP/TT

De fyra kandidaterna som slåss om segern

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare vicepresident, miljardären som varit borgmästare i New York, mannen som nästan vann nomineringen mot Hilary Clinton 2016 eller senatorn från Massachusetts? Här är de fyra kandidaterna som gör upp om kampen att bli Demokraternas presidentkandidat.

Både 2008 och 2016 stod valet under supertisdagen mellan bara två kandidater. Men i år är det åtminstone fyra kandidater* som hoppas ta röster under supertisdagen, efter att Pete Buttigieg och Amy Klobuchar sent dragit tillbaka sina kandidaturer. Här är de rankade efter stöd i nationella opinionsundersökningar.

Bernie Sanders, senator från Vermont som väckte stor uppmärksamhet när han utmanade och nästan vann nomineringen 2016. Har just nu flest delegater, leder opinionsmätningar nationellt och i flest delstater.

Demokraternas primärval

Joe Biden, tidigare vicepresident, ligger tvåa i de flesta opinionsundersökningar nationellt och i antal delegater, leder i många delstater. Får betraktas som den främsta utmanaren till Bernie Sanders just nu och har fått stöd av flera avhoppade kandidater.

Michael Bloomberg, tidigare borgmästare i New York. Miljardär som kom in så sent att han valde att inte ställa upp i de första fyra delstaterna, och först blir möjlig att rösta på under supertisdagen. Bloomberg har spenderat rekordsummor om hundratals miljoner dollar på reklam i supertisdag-staterna.

Elizabeth Warren, senator från Massachusetts. Har hittills vunnit mycket få delegater, men har gjort starkt ifrån sig i debatter och hoppas ta många delegater under supertisdagen. Ligger fyra i nationella opinionsundersökningar, och det är i nuläget svårt att se att hon kan vinna en majoritet av delegaterna.

*En femte kandidat, Hawaii-demokraten Tulsi Gabbard, är officiellt fortfarande med i tävlan men har inte vunnit några delegater och har inte deltagit i de senaste debatterna eftersom stödet för henne är mycket lågt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet