”Go back home”, säger en medlem ur ett ungerskt medborgargarde till flyktingarna på den serbiska sidan av gränsen. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

De jagar flyktingar vid ungerska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Längs gränsen mot Serbien har Ungern byggt ett fyra meter högt staket för att hindra flyktingar att komma in i landet. Vid gränsen patrullerar ett medborgargarde som griper flyktingar som lyckats ta sig genom stängslet. 

– Alla som tar sig genom stängslet går mot byn. Vi griper dem innan de hinner dit. Vi griper mellan 10 och 50 om dagen, säger Tamás István, som är medlem i gardet.

Folkomröstning om flyktingar

Under 2015 kom 400.000 flyktingar in över ungerska gränsen. De flesta fortsatte mot Österrike och Tyskland.

I höstas byggde Ungern ett fyra meter högt taggtrådsstängsel längs den nästan 18 mil långa gränsen mot Serbien för att hindra flyktingar att ta sig in. Numera riskerar de flyktingar som tar sig olagligt in i landet att få upp till flera års fängelse.

Inom kort väntas Ungerns flyktingpolitik bli ännu hårdare. I en folkomröstning ska de ungerska väljarna ta ställning till EU:s omfördelning av flyktingar mellan medlemsländerna. Den ungerska regeringen räknar med att resultatet kommer att påverka andra länder i unionen.

”Go back home”

När patrullen går längs gränsen upptäcker Tamás István att någon har klippt hål i stängslet.

– Och så har de tryckt sin packning genom stängslet. Otroligt, säger Tamás István.

När han ser flyktingar på andra sidan gränsen ropar han ”Go, go! Go back home!” – ”Gå, gå! Gå tillbaka hem!”

Omkring 80 procent av ungrarna beräknas stödja regeringens flyktingpolitik och i takt med flyktingkrisen har regeringen och premiärminister Viktor Orbán blivit än mer populär.

Orbán hävdar att invandrarna för med sig terror och brottslighet till Europa och att de utgör ett hot mot det europeiska sättet att leva; mot våra vanor, vår kultur och de kristna traditionerna.

Mat över stängslet

Men vid gränsen finns också Márk Zoltán och andra frivilliga som försöker göra livet lite drägligare för människorna som väntar på andra sidan gränsen.

– Vi packar påsar till småbarn med kex och barnmat. Sedan kastar vi dem över stängslet för det finns inget lagligt sätt att få fram påsarna till flyktingarna.

Enligt Márk Zoltán spelar regeringen ett farligt spel med sin flyktingpolitik.

– Det handlar främst, eller bara, om att de är rädda att tappa popularitet. De vill dra väljarnas uppmärksamhet från korruptionen, sjukvårds- och utbildningsfrågor och andra stora problem vi har, säger han.

– Vi har verkliga problem här och dit hör inte flyktingarna.

När SVT är på plats vid gränsen lyckas Márk Zoltan och de andra inte få över någon mat till flyktingarna. De blir stoppade av polisen.

– De vägrade låta ge oss maten till flyktingarna av något oförklarligt skäl. Vi kanske försöker igen imorgon, säger Márk Zoltán.

Ungerns utrikesminister i Agenda

Reportaget kan också ses i Agenda söndag klockan 21.15 i SVT2.

Programmet kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

I en unik intervju i Agenda utfrågas också Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó om Ungerns flyktingpolitik och EU. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet
”Go back home”, säger en medlem ur ett ungerskt medborgargarde till flyktingarna på den serbiska sidan av gränsen. Foto: SVT
Vid Ungerns gräns mot Serbien patrullerar ett medborgargarde för att stoppa flyktingar som lyckats ta sig genom taggtrådsstängslet. Foto: SVT
En liten flicka bland flyktingarna på serbiska sidan av gränsen mot Ungern. Foto: SVT