Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s utrikesreporter Johan Ripås besökte det ökända Ogadenfängelset tillsammans med visselblåsaren Abdullahi Hussein.

Inför Nobels fredspris – SVT har besökt det ökända Ogadenfängelset: ”De kastade ner fångarna i gropen, där fick de ligga i månader”

Publicerad

Den 10 december går Nobels fredspris till den etiopiske premiärministern Abiy Ahmed. Han har hyllats för sina insatser för att avsluta den nära 20 år långa konflikten med grannlandet Eritrea. Abiy Ahmed har också frigett tusentals politiska fångar och öppet bett om ursäkt för den tortyr som pågått i åratal i landets fängelser. SVT har besökt det ökända Ogadenfängelset.

Det var visselblåsaren Abdullahi Hussein som larmade om tortyren på Ogadenfängelset genom videobevis som han smugglat ut ur Etiopien. Först nu, efter premiärminister Abiy Ahmeds tillträde har Abdullahi Hussein kunnat återvända till Etiopien och den somaliska regionen Ogaden.

– De kastade ner fångarna i gropen. Där fick de ligga i månader utan att se något dagsljus, säger Abdullahi Hussein.

Hyllningarna till premiärminister Abiy Ahmeds förändringsarbete har kommit från hela världen. Men det finns också starka politiska och etniska motsättningar. Nästa år är det val i Etiopien. Det blir ett första test för Abiy Ahmed och hans förändringsarbete.

– Abiy Ahmed spelade en betydande roll i förändringsarbetet. Jag kommer fortfarande ihåg hans första lysande tal i det etiopiska parlamentet. Det kom som en chock. Han sa uttryckligen att de torterade folk i små, mörka rum. Det var en bekräftelse av det vi hade sagt i alla år om forna etiopiska diktatorer, säger visselblåsaren Abdullahi Hussein.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer