Bodil Valero, Europaparlamentariker för Miljöpartiet. Foto: Pressbild/Fredrik Hjerling

”De slår vem som helst”

Publicerad

Svenska EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) är djupt upprörd över hur den spanska polisen agerar för att hindra människor från att rösta i Katalonien.
– De slår unga, de slår gamla, de slår vem som helst!

Bodil Valero har under dagen besökt vallokaler på olika platser i den spanska regionen, som medlem av en internationell grupp inbjuden av Diplocat, ett regionråd med representanter från både offentlig och privat sektor.

– Jag trodde faktiskt inte att de skulle gå så här långt. En stat som är med i EU kan inte bete sig på det här sättet. Guardia civil är ju faktiskt en militärpolis, det är inte vilken polis som helst. Och i EU-fördraget står att man inte får använda militär mot sin egen befolkning, säger hon i telefon till TT från staden Solsona, cirka 12 mil norr om Barcelona.

Kom utan förvarning

Bodil Valero har inte själv blivit vittne till våldsamheter, men i Manresa några mil närmare Barcelona kom hennes grupp till en skola där polisen just höll på att ge sig i väg med valurnorna.

– Där träffade vi personer som hade blivit slagna. De berättade att de faktiskt hade slagit även äldre personer. Polisen kom utan någon som helst förvarning.

I Solsona kunde röstningen ske ostört.

– De håller på och röstar men verkar som om de håller på att stänga lokalerna eftersom guardia civil sägs vara nära. Därför vill de skydda urnorma och se till att ingen blir skadad.

Utanför den provisoriska vallokalen har bönder kört fram skördetröskor och traktorer för att hindra polisbussarna att ta sig fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet