Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer och Jens Spahn kandiderar till partiledarposten i det kristdemokratiska partiet CDU. Foto: AFP/Odd Andersen

De tävlar om att efterträda Angela Merkel

Uppdaterad
Publicerad

Vem blir den nya ledaren efter Angela Merkel för det kristdemokratiska partiet CDU? Tyskland väntar med spänning på fredagens omröstning vid partidagarna i Hamburg där frågan ska avgöras.
Den som blir vald kan bli förbundskansler för Europas mäktigaste land i framtiden.

Under intensiva veckor har de tre kandidaterna mött partivänner runt om i landet. Nu har avgörandets stund kommit. Två av dem har dragit ifrån i opinionsmätningarna: kvinnan med det pampiga namnet Annegret Kramp-Karrenbauer och Friedrich Merz. Hälsominister Jens Spahn ligger långt efter men är de unga konservativa partimedlemmarnas favorit.

De tre partiledarkandidaterna Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer och Jens Spahn har rest runt bland partimedlemmarna i CDU för att värva röster. Foto: Reuters/Thilo Schmuelgen

Kramp-Karrenbauer kallas AKK (eller A-ka-ka på tyska) och hon beskrivs även som Mini-Merkel eftersom hon anses stå förbundskanslern nära i de flesta frågor. Hon är partiets nuvarande partisekreterare, och hennes linje är ideologiskt socialliberal.

Många hade förväntat sig att hon skulle distansera sig mer från Angela Merkel för att ha en chans att representera förnyelse efter Merkels 18 år som partiets ledare.

Angela Merkel vill vara kvar som förbundskansler under hela mandatperioden fram till 2021. Foto: EPA/Alexander Becher

Förbundskansler Merkel avsade sig överraskande uppdraget som partiledare efter valnederlagen i delstaterna Bayern och Hessen under hösten, men vill fortsätta att leda koalitionsregeringen fram till nästa val 2021. Därefter kommer hon att lämna politiken.

AKK leder i opinionsmätningarna och har i sin kampanj sagt sig stå bakom Merkels hårt kritiserade beslut att öppna gränserna för Syrienflyktingarna 2015. Hennes motståndare Merz har signalerat att han vill ha en debatt om den tyska asylrätten.

Annegret Kramp-Karrenbauer var regeringschef i delstaten Saarland innan hon utsågs till partisekreterare för CDU. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Kramp-Karrenbauer har fokuserat på klimatfrågan och sociala reformer. Merz anses vara en mer näringslivsvänlig politiker och vill ha bättre statlig kontroll över koranskolorna i Tyskland. Båda ligger i mittfåran i detta breda folkliga parti som dominerat tysk politik under hela efterkrigstiden.

Friedrich Merz var gruppledare i förbundsdagen till 2002, då han lämnade politiken och gick över till näringslivet. Foto: AP/Michael Sohn

CDU innehåller både socialliberala strömningar, konservativa grundvärderingar och ett stort spektrum av politiska uppfattningar. Kandidaterna lovar att leda partiet tillbaka till det 40-procentiga väljarstöd man en gång hade. Både CDU och Socialdemokraterna SPD har tappat väljare till det högernationalistiska Alternativ för Tyskland, AFD och även till det vänsterorienterade miljöpartiet De Gröna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.