Janita Lautamäki (längst till vänster) med vänner ska demonstrera både på söndag och på måndag. Foto: Iva Horvatovic/SVT

Demonstranterna: ”De två kan inte åstadkomma något bra ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter samlades i Helsingfors dagen innan toppmötet för att protestera mot Putins och Trumps politik, men några ville också välkomna den amerikanske presidenten till Finland.

Centrala Helsingfors stod mitt på dagen stilla när tusentals demonstranter tågade i protest mot Donald Trump och Vladimir Putin. Den amerikanske och den ryske presidenten ska i morgon ses just här för sitt första officiella, och kontroversiella, möte.

Polisen på plats uppskattade att det gick mellan 3 000 och 5 000 personer i demonstrationen, som går under namnet Helsinki calling, på söndagen. Efter demonstrationen uppskattade polisen antalet demonstranter till omkring 1 500-2 000. På måndagen ska den upprepas i något mindre skala. Av skyltarna att döma är det Donald Trump som har rört upp flest känslor. En handfull bar plakat i protest mot Putins agerande i Syrien och Ukraina och flera visade med karikatyrer att de tror att det blir Putin som håller i trådarna under morgondagens möte.

Trump och Putin möts i Helsingfors

– Jag blev chockad när Trump blev president och tänkte att om han någonsin kommer hit ska jag demonstrera, säger Janita Lautamäki som ska marschera både på söndag och måndag.

“Han slöt fred med Nordkorea”

Hon tycker att Putins största synder är agerandet i Ukraina och Krim, och att allt Trump har gjort är dåligt.

– Putin har styrt Ryssland sedan jag föddes, och har inte gjort mycket bra, men jag kan inte ens välja vad det värsta med Trump är.

Men medan Helsinki calling lockade flest demonstranter på söndagen, fanns det även de som samlades för att välkomna Trump.

– Han slöt fred med Nordkorea och såg till att de gör sig av med sina kärnvapen. Jag gillar också hans migrationspolitik. Han är den enda som säger att islamism är ett hot, säger Tommi O. Pälve som är med i Sannfinländarnas ungdomsförbund och står på ett torg med ett par dussin andra, många av dem från partiet.

Där säljs det kepsar med olika versioner av Trumps slogan och ett par utklädda till uncle Sam och Frihetsgudinnan delar ut godishamburgare.

Foto: Iva Horvatovic/SVT

”Vi är inte neutral mark”

Välkomnandet är dock bara för Trump, påpekar Tommi O. Pälve som säger att han hatar Putin, men han tror mötet är bra för världsfreden och hoppas att resultatet blir en utökad handel med Ryssland.

– Det är en ära att Helsingfors får stå som värdstad, säger han.

Janita Lautamäki håller inte med.

– Vi är inte neutral mark, vi är en del av EU och ingen av dem gillar EU. Sedan är det inte så länge sedan Finland var under Rysslands kontroll. Det är inte bra att de är här.

Du skulle hellre se att de träffas någon annanstans?

– Ja, eller inte alls. De två kan inte åstadkomma något bra ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Putin möts i Helsingfors

Mer i ämnet