Jasmin är från Israel, Osama är palestinier. De är en lycklig familj.

De vägrar att vara fiender

Uppdaterad
Publicerad

Nu möts israeler och palestinier i hashtaggen #JewsAndArabsRefuseToBeEnemies. Folk lägger upp bilder på kärlekspar eller barn som leker över ”gränserna”. På Facebook har sidan redan över 7.000 likes och hashtaggen möts med jubel på Twitter.

”Vi är en helt vanlig familj, det fungerar”, skriver en mamma på Twitter. Hon är judinna, hennes man är från Palestina och dottern är ett alldeles vanligt barn med två föräldrar som älskar både varandra och henne.

Hashtaggen #JewsAndArabsRefuseToBeEnemies har de senaste dagarna gjort succé på nätet och är ett starkt bevis på en önskan om fred i Gaza. Efter alla dagar av hemska rapporteringar ser man ett litet ljus i mörkret och det märks på alla kommentarer som flödar in.

Konflikten i Gaza 2014

De som vill delta i kampanjen lägger ut en bild eller skriver en text på sociala medier (till exempel Facebook, Twitter eller Instagram) där israeler och palestinier visar kärlek till varandra. Det finns redan mängder av exempel på kärlekspar från olika länder eller vänner som berättar att man kan ha olika politiska åsikter utan att kriga.

Gränsöverskridande lekar

På flera bilder syns barn som leker. Den ena med en palestinsk sjal och den andra med en israelisk. Man ser judiska män bära pojkar från Gaza på axlarna och det finns flera andra bilder som symboliserar gränsöverskridande vänskap och kärlek.

En kvinnlig journalist från Libyen la upp en bild tillsammans med sin judiska pojkvän med texten ”Han kallar mig 'neshama', jag kallar honom 'habibi'. Kärleken pratar inte ockupationens språk” på Twitter. Hennes tweet är delad över 2.000 gånger.

Facebooksidan har på bara några dagar fått över 7.000 likes och på twitter strömmar inläggen in. Kampanjen startades av en israelisk student i New York och hans vän från Syrien, skriver huffingtonpost.com.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet