Foto: SVT

Norrmännen njuter av ond bråd död under påsken

Uppdaterad
Publicerad

Påsk för våra norska grannar betyder ond bråd död. Men bara i bokform. För här är det självklart att man förutom lammsteken också tar med sig några deckare till stugan över påskledigheten.

Lika klart som att vi svenskar äter ägg under påsken så köper norrmännen en deckare. Svenska författare är väldigt populära och på tio-i-topp-listan över bästsäljande kriminalförfattare finns för närvarande fyra svenska författare.

Liv-Synnöve Zachrisen är butikschef på bokhandeln Norli i Skien i Norge och säger att svenska kriminalförfattare alltid är populära i Norge.

– Det finns alltid ett stor intresse för svenska deckare, men under påsken ökar intresset ännu mer. Vi säljer cirka 30 procent fler böcker runt påsken än normalt, säger Liv-Synnöve Zachrisen till SVT Nyheter.

Påskekrim i 90 år

Fenomenet ”påskekrim” som det heter i Norge sägs ha uppstått för drygt 90 år sen, när två unga poeter skrev en kriminalroman med titeln ”Tåget till Bergen, rånat inatt”.

En reklamannons för boken publicerades i tidningen Aftenposten under påsken 1923 men läsarna tolkade annonsen som en riktig artikel och händelse och tidningen blev nedringd av oroade läsare som undrade om deras anhöriga blivit drabbade av rånet. Om det var en smart reklamkupp eller oavsiktligt förtäljer inte historien men sen dess så läser norrmännen deckare under påsken.

Svenskar på topplistan

Den deckare som säljer mest i Norge för tillfället är den senaste boken av Hjort & Rosenfeldt som på norska heter ”Ikke bestått”. Den svenska titeln är ”De underkända” och den har ökat det norska intresset för succéduon Michael Hjort och Hans Rosenfeldts böcker i Norge. Hans Rosenfeldt är även en av författarna till SVT:s tv-serie ”Bron”.

På tio i topp-listan finns förutom Hjort & Rosenfeldt, även ytterligare tre svenska författare. Jens Lapidus, Tove Alsterdal och Mari Jungstedt.

– Förutom svenska deckare så läser vi danska, engelska och norska författare. Bland de norska författarna är Jo Nesbö alltid populär och Torkil Damhaug säljer väldigt bra nu säger Liv-Synnöve Zachrisen till SVT Nyheter.

1. De underkända Hjort & Rosenfeldt (S)

2. En femte årstid Torkil Damhaug (N)

3. Washingtondekretet Jussi Adel-Olsen (DK)

4. Jag lät dig gå Clare Macintosh (GB)

5. Sthlm delete Jens Lapidus (S)

6. Låt mig ta din hand Tove Alsterdal (S)

7. Career of evil Robert Galbraith  (UK) (ej i svensk översättning)

8. The kind worth killing Peter Swanson (US) (ej i svensk översättning)

9. Den du inte ser Mari Jungstedt (S)

10. Iréne Pierre Lemaitre (Fr) (ej i svensk översättning)

Källa: Bokförlaget Norli Libris, Norge (vecka 10–12)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer