Rökmoln stiger från Deir Ezzor under en arméoffensiv under torsdagen. Foto: TT

Framsteg mot IS i Syrien och Irak

Uppdaterad
Publicerad

Deir Ezzor, ett av terrorgruppen IS sista fästen i Syrien, är nu ”helt och hållet befriat”. Detta uppger nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till statlig syrisk media. Samtidigt pågår en stor offensiv mot den IS-kontrollerade irakiska staden al-Qaim.

Deir Ezzor, som med över 200.000 invånare är den största staden i östra Syrien, har varit belägrat av IS sedan juli 2014 och utgjort ett av terrorgruppens sista fästen i landet.

Den syriska armén har under september och oktober genomfört en offensiv mot staden, med understöd av ryskt flyg. Sent på torsdagen rapporterades att den syriska armén återtagit staden, och under fredagsmorgonen bekräftade arméns korrespondent uppgifterna.

Ytterligare offensiv i Irak

Samtidigt uppger irakiska styrkor att man har gått in i den IS-kontrollerade staden al-Qaim i västra Irak, vid gränsen mot Syrien, enligt TT. Offensiven mot området påbörjades för en vecka sedan, och har av den USA-ledda allians som bekämpar IS beskrivits som det ”sista stora slaget” i kampen mot jihadisternas självutropade kalifat.

Såväl den irakiska armén som elitantiterrorstyrkan CTS och paramilitära styrkor deltar i offensiven, uppger TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.