Foto: Scanpix

Kritik mot stängd Manningrättegång

Uppdaterad
Publicerad

Medborgarrättsgrupper är kritiska mot att så stora delar av målet mot underrättelseanalytikern Bradley Manning omgärdas av hemlighetsmakeri.

Rättegången i en militärdomstol har inletts mot den amerikanske soldaten Bradley Manning, som misstänks för den största läckan av hemligstämplat material i USA:s historia.

– Vi kommer att bevisa att de hemliga uppgifter som Manning offentliggjorde har gynnat våra fienden, sade åklagaren när rättegången startade, rapporterar SVT:s reporter Stefan Åsberg, på plats i Fort Meade.

Chelsea Manning

Rättegången kommer delvis att hållas bakom stängda dörrar. Målet väntas pågå i tre till fyra månader och åklagarsidan tros kalla runt 150 personer att vittna mot Manning. Drygt 24 av dessa kommer att få avlägga sina vittnesmål anonymt.  

Medborgarrättsgrupper har protesterat mot beslutet och hävdar att domstolen begränsar allmänhetens tillgång till målet genom att hålla dörrarna stängda.

Grupperna har även tidigare höjt kritiska röster och sagt att för mycket av målet mot Manning varit omgärdat av hemlighetsmakeri.

”Motsätter idén om en öppen och fri rättegång”

– Ju mer de gör bakom stängda dörrar genom hemliga koder eller annat för att skydda allmänheten från information, desto mer motsätter de den demokratiska idén att ha en öppen och fri rättegång, sade Jesselyn Radack, chef för amerikanska ”Government Accountability Projects” avdelning för nationell säkerhet och mänskliga rättigheter, till AP tidigare i maj.

Manning står åtalad på 22 punkter, varav den allvarligaste åtalspunkten ”medhjälp till fienden” (aiding the enemy) kan ge livstids fängelse. Flera av vittnesmålen ska användas för att försöka bevisa den skada som läckan orsakat landet.

Medlem ur ”Navy Seal Team Six” var tänkt att vittna

Tidigare var även en medlem ur det team (Navy Seal Team Six) som genomförde räden mot Usama bin Ladin planerad att vittna mot Manning.

Hans vittnesmål skulle vara anonymt och i syfte att bevisa att delar av det material som läcktes till Wikileaks hittades under räden i bin Ladins bostad i Abbottabad i Pakistan.

Men vittnesmålet kommer troligtvis inte att bli nödvändigt längre då Mannings advokater gått med på att materialet från Wikileaks hittades i bostaden 2011.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chelsea Manning

Mer i ämnet